SATSO'da dolandırıcılık ve siber suçlar

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası günümüzde oldukça yaygın olan “Kredi Kartı İnternet Bankacılığı Dolandırıcılığı ve Siber Suçlar” konusunda bir bilgilendirme semineri düzenledi.

SATSO 16. Meslek Komitesi’nin organizasyonu ile düzenlenen bilgilendirme semineri, Sakarya Emniyet Müdürlüğü Siber Suç Mücadele Şube Müdürlüğü’nden Aziz Balcı tarafından verildi.

Üyelerin katılımı ile gerçekleştirilen seminerde, en güvenli alışverişin kredi kartıyla pos cihazından yapılan alışveriş olduğuna vurgu yapan Aziz Balcı sözlerine şöyle devam etti:

“SSL sertifikaları site adreslerinin doğruluğunu kontrol eden, iki nokta arasındaki veri iletişimini şifreli kanal üzerinden yaparak güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan bir üründür. SSL sertifikaları hiçbir zaman yazdığınız kodun veya web sitenizin güvenliğini sağlamaz.

Mail Order sistemi ile yapılan alışverişte müşteriden gelen telefonla yapılan alışverişin ardından müşteri ‘ben bu alışverişi yapmadım’ der ise, işletme olan zararı karşılamakla yükümlüdür. Bu sistemde müşteri yanınızda olmalı. Mail order sistemi ile hırsızlık ve büyük zararlar olmaktadır. Sanal Pos sistemi, Mail Order sisteminden daha güvenilirdir. Başkasına ait kredi kartı bilgileri ile bu sistemde alışveriş yapmak zordur fakat yapıldığı zamanda da işletme olan zararı ödemekle yükümlü değildir.” diye konuştu.

Siber Suçlar nitelikli dolandırıcılıktır

Siber Suç Mücadele Şube Müdürlüğü Yetkilisi Aziz Balcı “Ticari işletmelerin karşılaştığı siber suçlar; Cryptolocker Virüsü (fidye yazılımı),Mail Order Dolandırıcılığı, Sanal Pos (başkasına ait kredi kartı bilgileri ile alışveriştir.) sosyal medya aracılığı ile ülke analizi yapılabilmektedir. Facebook, Twitter, İnstagram gibi sosyal medyalarda T.C. kimlik kaydı yapılmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İnternetin risklerinden bahseden Balcı, “Siber zorbalık, çevrimiçi oyunlar ve internet bağımlılığı, cinsel içerikli mesajlar, tanımadığı kişilerle çevrimiçi ve çevrimdışı iletişim, kişisel bilgilerin paylaşımı, sanal dolandırıcılık, çocuk istismarı, şiddet/nefret/ırkçılık, zararlı yazılımlar da çocukların artık büyük tehlike altında olduğunu gösteriyor. Çocukların odalarında değil de ortak kullanım alanların da ve aile bireylerinin gözetimi altında kullandırılmalıdır.

Sigorta acentelerinin de internet üzerinden alışveriş yaptıklarında, direk alışveriş yaptıkları siteler değil de bu zamana kadar güvensiz sitelerden yaptıkları alışverişten inen virüsler yüzünden bilgisayarda problem var. Bu problemi ortadan kaldırmak için bilgisayarlara format atılması gerekir ve güvensiz sitelere çok fazla giriş yapılmaması gerekir. Site güvenli bile olsa kişisel bilgilerin kaydedilmemesi gereklidir” dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen ve bir gün süren “Kredi Kartı İnternet Bankacılığı Dolandırıcılığı ve Siber Suçlar Bilgilendirme” eğitimine üyeler tarafından yoğun ilgi gösterildi.

28 Kas 2018 - 16:28 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.