Enerji sektörü, istihdam

Geçen gün “rüzgâr enerjisi sektöründe önümüzdeki 3-4 yıl içinde 600.000 teknisyenin istihdam edileceği bilgileri paylaşıldı” birçok haber sitesinde.

Enerji sektörü ile iç dışlı olanların ilk duyduğunda anormal buldukları bu rakamlar haberin detayına inildiğinde “Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi” ve “Küresel Rüzgâr Organizasyonu” tarafından hazırlanan ‘Küresel Rüzgâr İşgücü Görünümü 2023-2027 Raporu’ndan alıntılandığı görülmekte. Yani küresel bazda bir ihtiyacı tanımlıyor. Aslında 2027 yılı için küresel bazda da rakam yüksek.

Yükseköğretim kurulunun “alternatif enerji kaynakları teknolojisi” programı bulunan üniversiteleri incelediğimizde 2 yıllık meslek yüksekokullarında ikinci öğretim ve burslu eğitimler de dâhil olmak üzere toplam 28 üniversitede öğrenci alındığı görülmekte. Bu eğitimi veren Erzincan’dan Muğla’ya Batman'dan Çanakkale'ye üniversiteler var. Geçtiğimiz yıl bu okullara toplam 2.269 öğrenci yerleşmiş, bu programlara yerleşen öğrencilerden sonuncusu, toplam 120 sorunun sorulduğu TYT’den toplam 15,25 net ile yerleşmiş. Bu net miktarı belirli ölçüde eğitim kalitesinin de göstergesi.

Bu ön lisans programından mezun olacaklar sadece rüzgâr enerji santrallerinde değil güneş enerji santrallerinde, hidroelektrik santrallerinde ve diğer alternatif enerji kaynakları alanlarında çalışabilirler. Pozisyon olarak satış temsilciliği mekanikçi veya elektrikçi olarak istihdam edilebileceği gibi enerji danışmanlığı da yapabilirler.

Ancak bunca mezun arasında istihdam edilebilmeleri için mutlaka kendilerine iyi yetiştirmeleri ve bilhassa Özel sektörde aranan eleman olmak için ekstra çaba göstermeleri gerekir. Çünkü bu piyasada görev alan hâlihazırdaki birçok çalışan; üniversitelerin elektrik, elektrik-elektronik, enerji sistemleri, makine endüstriyel otomasyon mezunları çalışmakta yani çalışma alanları diğer branşlardan yalıtılmış durumda değil.

Bu arada teknikere yaptıracağı işi mühendise yaptırıp fazla maaş vermek istemiyor işverenler. Bunu da göz ardı etmeyin. Yani enerji alanında kendini iyi yetiştirmiş teknikerler istihdam hususunda mühendislerden daha avantajlı.

Birkaç cümle de bu branştan mezun olan veya olacak kişileri istihdam etmek isteyenlere söyleyelim. Bu branşta eğitim görenler sadece elektrik ve mekanik eğitimi değil, enerji depolama, enerji fiziği, radyoaktivite, endüstriyel uygulamalar, enerji yönetimi ve politikaları vd. eğitimleri de alıyorlar. Dolayısıyla iyi bir eğitim almış “alternatif enerji kaynakları teknikeri” gerçekten umduğunuzdan daha fazla verim alacağınız bir tekniker olacağını göreceksiniz.

Herkese hatırlatma, “ekmek aslanın ağzında.”

Sağlıcakla kalın.

Elektrik Yüksek Müh. & İşletme Bilim Uzmanı

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Naci İris - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.