Çocuğun beslenmesi

Sağlıklı Beslenme herkes için önem taşısa da çocuklarda ayrı bir öneme sahiptir. Okul çağı çocukluk dönemi fiziksel ve sosyal gelişimin hızlı olduğu bir dönemdir. Bu yaşlarda Sağlıklı beslenmenin temelini anlamak ve bilgi edinmek için uygun bir zamandır. Aynı zamanda bu dönem yetişkin hastalıklarının gelişimi için en riskli dönemdir.

Çocuklarda Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve bu bilinci oluşturmak ileriye dönük hastalıkların oluşum riskini azaltır. Yetişkin döneminde hastalıklardan korunabilmek için çocukların yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesi ve uygulaması gerekmektedir.


  • Büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu çocukluk çağında normal büyüme ve gelişmenin sağlanabilmesi için yeterli ve dengeli beslenilmelidir. Bu dönemde karşımıza çıkan bir takım beslenme hataları vardır. Çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada çocukların en fazla hangi öğün atladıkları araştırılıyor. Araştırma sonucuna göre çocukların en çok kahvaltı öğünü atladıkları belirtiliyor. Kahvaltı yapmadan çocukları okula göndermek ya da kahvaltı öğününü atlayarak diğer öğünlerle günü geçiştirmek büyük bir hatadır. Kahvaltı yapılmadığında beyinde yeteri kadar enerji oluşmaz ve çocukların okul başarısını olumsuz etkiler. Kahvaltı yapmayan çocukların kahvaltı yapan çocuklara göre odaklanma ve algılama problemleri yaşadıkları bu durumda da okul başarısının düşüş görülür.

Çocuk beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler:

-Öğünlerde besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Her öğünde farklı besin gruplarından besinler tüketilmelidir. Süt grubu, Et gurubu, tahıl grubu, meyve-sebze grubu

-Besin değeri düşük enerji değeri yüksek yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Çikolata, cips, kola, gazoz…

-Süt ve süt ürünleri kalsiyum ve protein açısından önemli besinlerdir. Gün içerisinde süt ve süt ürünlerinden mutlaka 2-3 porsiyon tüketilmelidir.
Örneğin 1 su bardağı süt kahvaltıda, 1 su bardağı ayran öğle yemeğinde ve 2 yemek kaşığı yoğurt akşam yemeğinde…

-Sağlıklı bir yaşam için su tüketimine dikkat edilmelidir. Güvenilir ve temiz su tüketilmelidir. Bunun için her çocuğun kendine ait bir su kabı olmalıdır.

-Çocuklar için ailece yemek yeme alışkanlığı sosyal gelişim ve duygusal bağların kurulması açısından önemlidir. Ailecek aynı masada bulunulan, sağlıklı ve dengeli besinleri içerisinde barındıran öğünler yapılmalıdır.

  • - Yemek yerken herhangi bir şey ile ilgilenmek, televizyon izlemek, telefonla oynamak gibi davranışlar hatalıdır. Yemek yerken mutlaka yemeğe odaklanılmalıdır.

-çocuklar tok olduklarını hissettiği anda yemek yemeyi bırakırlar. Bu anda çocuklara ısrar edilmemeli ve yemek yemeyi bırakmalarına izin verilmelidir.

-Çocuğun beslenmesine yönelik yapılması istenen davranışları aile, çocuk ile birlikte yaparak çocuğa örnek olunmalıdır.

-Çocuklar tatlılarla, çikolata, gofret vb.ile ödüllendirilmemelidir. “Akşam yemeğini yersen çikolata yiyebilirsin” gibi şartlandırmalardan uzak durulmalıdır.

-Çocuklara küçük yaşlarda fiziksel aktivite ( yürüyüş, koşu, bisiklet sürme) alışkanlığı kazandırılmalıdır. Bu yaş grubu çocuklar tüm güne yayılmış olarak günde en az 3 saat boyunca her gün fiziksel olarak aktif olmalıdır.

- Açık havada vakit geçirerek ve oynayarak çocukların sağlıklı kemik ve diş gelişimi için yeterli D vitamini alması sağlanmalıdır.

  • -Çocukların tabağına yiyebileceği kadar azar azar yemek koyarak tabağı her bitirdiğinde çocuğu takdir etmek yemek yeme davranışını pekiştirir. Çocuklarınızı takdir etmeyi ve onlarla keyifli öğünler hazırlamayı unutmayın

- Yemeklerden önce sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.

-Çocuklara okulda tüketebileceği doyurucu ve dengeli bir beslenme çantası hazırlanmalıdır.
-Örnek bir beslenme çantası:
-(75 gram) 1 adet sandviç ekmeği içerisine peynir/tavuk/köfte, sebze (salatalık, domates, marul, maydanoz…) damak tadına uygun hazırlanmış besleyici bir sandviç
-1 su bardağı ayran
-Badem/fındık/ceviz
-1 porsiyon meyve

-Omega 3 yağ asidi, çocukların beyin gelişimine katkı sağlar. Okul başarılarının artması ve bilişsel fonksiyonların gelişmesi için omega 3 yağ asidi tüketilmelidir.
Omega 3 yağ asidinden zengin besinler:

-Somon, uskumru gibi balık türleri
-Ceviz
-Keten tohumu
-Kanola yağı
Omega 3 yağ asidi yeterli alımı sağlayamayan çocuklar için omega 3 yağ asidi takviyesi kullanımı önerilmektedir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ayşe Gönan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.

05

Akyazi li - Çok teşekkürler çocuklarımıza sağlıklı yetişmesi için faydalı bilgiler paylaştınız sizi yakından takip ediyoruz

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 13 Ekim 06:27
04

Sudenaz Tok - İyi güzel dersin de, bunu uygulayacak olanlar. Serdivan'da, Çark Caddesinde oturanlar. Biz Hacıoğlu'nda, Erenler'de Çaybaşında oturuyoruz. Bize uygun bir sağlıklı beslenme diyeti yok mu hocam!!!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Ekim 17:08
03

Cemile D. - Zor gerçekten :Ha bir de öyle yazmışsınız ki, asgari ücretle geçinen. Evini zor kalkındıranlar bunları nasıl uygulayacak? Siz biraz da açlıkla boğuşanlar hakkında yazın bence.

Yanıtla . 0Beğen . 1Beğenme 12 Ekim 17:06
02

Emine - Zamanın en büyük hastalığı, obeziteli çocuklar. Fesfud ile beslenen çocuklardan ne beklenir. Burada ele aldığınız beslenme kurallarını kim uyguluyor ki.?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Ekim 17:06