Kamu Çalışanlarına  Tavsiyeler

Kamu yani Devlet Kurumlarında çalışan, sıtatüsü, kadrosu, makamı ne olursa olsun, ister memur ister sözleşmeli olsun, en tepeden en alttakine kadar  “Kamu Görevlileri” için “Ahlaki İlkeler:”

*Kişilerden, siyasi partilerden ve devlet kuruluşlarından önce üstün AHLAK KURALLARINA ve ilkelerine İTAAT göster. (Genel çıkarların özel çıkarlara üstünlüğü)

*Anayasa, yasalar ve MEVZUATA saygı göster ve koru.

*Tam gün aldığın ücret için TAM GÜN ÇALIŞ; görevini yerine getirirken EN İYİYİ yapmaya gayret göster.

  • *Görevlerin yerine getirilmesi için en etkin ÇÖZÜM YOLLARINI bul ve görevini en İYİ YAPACAK kimseleri İSTİHDAM et.

*Kendine ya da başkalarına ÖZEL ÇIKAR sağlayacak şekilde ADİL OLMAYAN davranışlarda asla bulunma.

*Kamu görevini yaparken kendine veya aile fertlerine önerilen ÇIKAR ve faydaları asla KABUL ETME .

*Kamu görevlisi olarak görevini yerine getirirken bir devlet kuruluşunu bağlayacak şekilde hiçbir zaman SÖZ VERME.

*Doğrudan ya da dolaylı olarak devlet ile hiçbir TİCARİ İLİŞKİ içinde olma.

  • *Kamu görevlisi olarak görevini yerine getirirken sahip olduğun GİZLİ BİLGİLERİ özel çıkar sağlamak amacıyla asla kullanma

*Gördüğün YOLSUZLUK ve USÜLSÜZLÜKLERİN ORTAYA ÇIKMASINI SAĞLA.

*Kamu görevinin KAMU GÜVENİ için önemli olduğunun bilincinde olarak bu ilkeleri daima koru ve gözet.

*Alın yazısının tek mürekkebi vardır; ALIN TERİ. Bu realite sonuç itibariyle, fertler için de ülkeler için de aynıdır.

*İnsana emrolunduğu gibi DOSDOĞRU olması ve çalışmasından başka bir şey yoktur.

* Helalin hesabı, HARAMIN AZABI vardır. Hem kendin ödersin/çekersin, hem ülkene ödetirsin/çektirirsin. ( Alıntı)

Yaklaşık 40 yıllık kamu hayatımda uyguladığım, gördüğüm ve gözlemlediğim bendenizin ilaveleri de şunlardır:

*DOĞRULUKTAN, DÜRÜSTLÜKTEN ve ADALETTEN asla ayrılma. Bu ilkelere aykırı talimat kimden gelirse gelsin yerine getirme. Israr eden olursa, yazılı emir iste. Unutma! Yanlışın hesabı mutlaka bir gün sorulur. Bir kaza olurda bu dünya da sorulmazsa, BÜYÜK MAHKEME” de mutlak sorulur.

*Çalıştığın Kamu Kurumunun elektiriğini, suyunu, kağıdını, kalemini, d. gazını ya da ısı yakıtını, kağıt havlusuna kadar bilumum malzemelerini asla İSRAF ETME, kendi malından daha çok koru ve gözet.

  • *Partiler ve bütün kıliklerin üstünde, tam bağımsız ve TARAFSIZ OL ve öyle vazife yap. İş yerine girince tüm aidiyetlerden sıyrıl. Sadece milletin ve devletin adamı hizmetkarı ol, yalnız onların yararını düşün, yalnız HAK rızasını gözet. Kamuda kaldığın sürece parti rozetini çıkar.

*Unutma! Başında bulunduğun kurum çalışanlarının AMİRİ, halkın ise HİZMETKARISIN.

*Asla HEDİYE kabul etme. İraden dışında gelen hediyeleri, getirenin gözü önünde personele dağıt.

*MESAİDEN bir dakika bile çalma ve çaldırma. İmkanın varsa mesaiye ilave katkı yap.

  • *Kurumun yani devletin yani halkın parası ile kendi İSİM ve RESİM  REKLAMINI  yapma. Yaptığın işlerin altına kendi ismini değil, kurumun ismini yaz. Zira o işleri kendi cebinden değil, halkın cebinden yapıyorsun. Yani halk yapıyor.

*İSTİŞAREYE önem ver. Seni tenkit edecek, yaptıklarını adaletli bir şekilde yorumlayacak dostlar edin.

*YAĞCI ve YALAKALARI çevrenden uzak tut.

*TEBDİL-İ KIYAFET ile denetleme yap. Buna çok önem ver.

*Samimi ve ihlaslı ol, samimi TEVAZUYU elden bırakma. Rol yapma, çok yüzlü olma.

*Yaptığın işleri kendi ikbal ve istikbalin, partin ya da çevren için değil, yalnız HAK RIZASINI gözeterek yap.

*Fakir fukaraya yardımı, bilumum yardımları reklam etme, reklam için kullanma.

*Çalışanların ve tüm alacaklıların hakkını TAM ve ZAMANINDA ver. Alın terine özel ehemmiyet ver.

*Kamu kaynakları ve bütçesini, halkın ve bulunduğun beldenin en acil, en faydalı ve en çok yaraya merhem olacak işlere harca. Lükse ve israfa asla girme.

  • *MAKAM ODALARINIZI olabildiğince sade tutun. Makam odanız süslü değil, halka hizmetiniz süslü, en iyi, en güzel olsun. Odanız da oturmayın, arazide, işin başında olun.

*Kurumdan geçinmeyin, KURUM SİZDEN GEÇİNSİN. Kurumun sırtına binmeye değil, ALTINA GİRMEYE, kurumu sırtlanmaya talip olun. Unutma! Kurumların SIRTINA BİNEN ÇOK, ALTINA GİREN YOK ya da çok az.

*Kurumda çalışmayanı, tembel ve verimsiz olanı barındırma. Tek bir kişinin bile boş oturmasına izin verme. Çalışan ile çalışmayanı ayırt et. Çalışanı, üreteni, koşanı taltif et.

  • *ÇEVRE DUYARLI OL. Yaptığın her işte çevre yararı ve zararını gör ve gözet. Çevreye, hayvanlara, bitkilere, toprağa, suya ve havaya zarar verecek hiçbir iş yapma.

Baştan sona zikredilen ahlaki ilkeler, zaten mevcut yasalarımızın gereği, kamu vazifelilerinin uyması gereken zorunlu ahlaki kurallardır.

Birçok görevli bunlara uymakta, bir kısmı ise bazı söz konusu ilkeleri aksatabilmekte, bazıları da bir kısmına uymakta, bazılarında yetersiz kalabilmektedir.

  • Amacımız bir kez daha hatırlatmak, dikkatleri çekmek, tek bir tanesini bile ihmal etmeden yerine getirmeye, dünyevi ve uhrevi imtihanı kazanmalarını sağlamaktır.

Ne mutlu millete hizmette bu ahlaki ilkeleri bütünüyle yerine getirenlere.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Osman Karagüzel - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.

06

Nur Gökçe - bunları yapan birkaç memur kaldı. herkes tam tersini uyguluyor kafaları rahat. bizim ise tüm gece uykularımız kaçıyor...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Ekim 09:41
05

Şaban Üstkaya - Önce Ahlak ve Maneviyat Bayrağı ile yola çıkan Milli Görüş Mensupları,ne yazıkki bu konularda çalıştıkları kurumlarda iyi örnek olamamışlardır. Bunu öncelikle belediyelerde çalışan ust düzey burokratlardan anliyabiliyoruz. Bir kere WATSAP Uygulamaları GİZLİ Modda oluyor bu gibi kişilerin. Yani ben buna RÖNTGENCİ MODU diyorum. BEN SENI GÖREYİM AMA SEN BENI GÖRME. Gerek SASKİ gerekse Belediye ve AK Partinin iktidar olduğu kurum ve kuruluşlarda çoğu kez bir yetkili ara ki bulasın. Buldun ama yüzleri sirke satıyor. Makam araba ve israf masraf saltanatlarını da hiç sorma.Dediğiniz kriterlerde adamlar az da olsa var. Öyle kişilerin yaşına bakmam ellerinden öperim.

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 07 Ekim 22:44
04

Selda Gök - *ÇEVRE DUYARLI OL. Yaptığın her işte çevre yararı ve zararını gör ve gözet. Çevreye, hayvanlara, bitkilere, toprağa, suya ve havaya zarar verecek hiçbir iş yapma.

Güzel de bunu yapan kaçta kaçız? ahhhh ahhh

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 04 Ekim 12:36
03

Ender Toka - Çok değerli bir yazı her memurun bu yazıyı okuyup vicdan yapması gerekli bence

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 04 Ekim 12:35
02

Cemil Pala - Allah aşkına sizinn yazdığınız gibi duyarlı bürokrat ya da Devlet memuru kaldı mı ? Çok az kalmıştır. Yazık gerçekten Devlete de millete de

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 04 Ekim 12:35
01

Nihal Kar - Osman bey ceddine rahmet. ne de güzel yazmışsınız. Allah razı olsun

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 04 Ekim 12:34