Bırakın bebeğiniz kendi beslensin

Özel Konak Hastanesi Sakarya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Füsun Çelikkol, bebeklerde ek gıdaya geçiş yöntemlerinden olan “BLW” konusunda bilgiler verdi.

BLW YÖNTEMİ NEDİR?

BLW beslenme yönteminin son yıllarda ülkemizde oldukça sık başvurulan bebeklerde ek gıdaya geçiş yöntemi olan bir beslenme şekli olduğunu ifade eden Özel Konak Hastanesi Sakarya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Füsun Çelikkol, “Bu terimi Türkçeye tercüme edersek anlamı ‘Bebeği Bırak Yesin’dir. BLW süreci bebeğin ek gıdaya geçiş süreciyle başlıyor ve bebeğe kendi kendine yemek yemeği öğretiyor” dedi.

BU YÖNTEM NEDEN ÖNEMLİDİR?

Bu yöntemin öneminden bahseden Uzm. Dr. Füsun Çelikkol, “Tatile gittiğinizde görürsünüz, genellikle Türk çocuklarının anne-babaları sürekli ellerinde bir kaşıkla, çocuğa oyunlar yapıp kandırarak, bazen de peşinden koşarak, televizyonun önünde yemek yedirmeye çalışırlar. Yanındaki masaya bakarsınız bir Alman, Fransız veya Amerikalı aile yine 2-3 yaşlarında bir çocuk, elinde çatalıyla ya da bazen eliyle, hiçbir müdahale olmadan gayet rahat yemeğini yer. Özellikle gelişmiş ülkedeki yabancılar çocuklarına 7-8 aydan itibaren yemek konusunda özgürlük tanımış, mümkün olduğunca, çocuğun kendi kendine yemesine olanak sağlamışlardır. Eğer siz de karıştırıcı ile tatile gitmek, çocuğunuzun peşinde yemek yedirebilmek için koşturmak istemiyorsanız, çok da geç kalmadan BLW yöntemini denemenizi öneririm” dedi.

TÜRKİYE’DE YETERİNCE UYGULANMIYOR

Türkiye’de BLW Yönteminin yeterince uygulanmadığını, bunun sebepleri altında annelerin titizliği, Türkiye’de çok bilinmediği ve bebeğin boğulacağına dair endişeler olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Çelikkol, “BLW, aslında yeni bir yöntem değildir. Asırlarca bebekler bu şekilde ek gıdaya geçmiştir. Günümüz şartlarında Dünya Sağlık Örgütü, ilk 6 ay bebeklerin sadece anne sütüyle beslenmesini, yeterli anne sütü olmadığında mamalarla bu açığın kapatılmasını önerir. Bu şekilde tamamlayıcı beslenmeye 6. ayda geçildiğinde bebekler kendilerini besleyebilecek olgunluğa erişmiş olurlar” diye konuştu.

BEBEĞİ ZORLAMAYIN

“BLW yöntemine başlarken bebeğin destekli ya da desteksiz olarak dik oturabilmesi ve mama sandalyesinde tek başına oturabilir durumda olması önemlidir” diyen Uzm. Dr. Füsun Çelikkol, annelere mevsim sebzelerine öncelik vermeleri gerektiğini de tavsiye ediyor. “Öncelikle sebzelerle başlanmasında amaç; bebeğin ilk tattığı yiyecekler meyveler gibi şekerli besinler olduğunda şekerli gıdalara alışıp diğerlerini reddetmesine engel olmaktır” diyen Uzm. Dr. Çelikkol, “Bebekler besinleri ellerine almalıdır. Buharda, fırında ya da tavada pişirme yöntemi kullanılsa da bebek kendine sunulan yiyeceği tutarak, koklayarak, tadına bakarak keşfeder. Bu süreç tamamen bebeğin yiyeceği tanıması ve öğrenmesiyle geçer. Zorla yemek yedirmeye çalışmayın. Damak tadına saygı duyun

Bir yaşına kadar ana öğünü anne sütü veya formül mamadır. Ek gıda doyumluk değil tadımlıktır. BLW, bebeğin öncülüğünde ilerlemesi gereken bir yöntem olduğu için asla beslemek için zorlanmamalı, tercihlerine saygı duyulmalıdır” şeklinde konuştu.

AYNI BESİNLERLE BESLENMESİNE ÖZEN GÖSTERİN

Uzm. Dr. Çelikkol son olarak ise şunları kaydetti: “Bebek, hazır olduğunda ve güvendiğinde aşama kaydedecek ve yiyecektir. İlk denemelerde üst üste aynı gıdanın bebeğe sunularak hem bebeğin tatları öğrenmesi hem de olası alerjik tepkilerin gözlemlenmesi sağlanır. Başlangıçta bebeğin yiyeceği eline alıp hissetmesi, koklaması için eliyle yemesi uygun olacaktır. 9-10 aylık olan bebeğe, uygun kaşık ve çatalı yiyeceklerin yanında sunmak bu alışkanlığı kazanması için faydalıdır.

Beraber yemek yediği erişkinleri model alarak öğrenmesi kolaylaşacaktır. Genellikle 12-14 aydan sonra bebekler önce çatal, sonra kaşık kullanacak yeterliliğe ulaşırlar. Bu yöntem sayesinde bebekler, kendi beslenmesinden sorumlu olan, neyi ne kadar yiyeceğine kendi karar veren, yemekle arasında olumlu bir bağ kuran bir birey olurlar.”

08 Kas 2018 - 16:06 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.