“Yeni doğan bebekleri 3 saatte bir emzirin”

Özel Konak Hastanesi Sakarya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Esra Tırman, yeni annelere bebeğin beslenmesi ve emzirme konusunda bilgiler verdi.

“ACABA DOĞRU EMZİREBİLİYOR MUYUM?”

Annelerin doğumun ardından bebeklerine neler yapmaları gerektiği ile ilgili bilgiler veren Özel Konak Hastanesi Sakarya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Esra Tırman, çocuğun anne için en değerli varlık olduğunu ve onu kucağına ilk aldığında yaşanan hislerin tarif edilemediğini söyledi.

Uzm. Dr. Tırman, annelerin en çok merak ettiği soruların başında gelen emzirme ve bebeğin doyup doymadığı olduğunu belirterek, “Acaba doğru emzirebiliyor muyum sorusu ilk günlerde tüm annelerin en çok endişe ettiği durumlardan biridir. Odanıza getirildikten sonra kendinizi iyi hisseder hissetmez bebeğinizi emzirmeye başlamanız önemlidir. Süt az gelse bile emzirmeye devam edilmesi gerekir.

Bebeğin emme talebi olmasa dahi her üç saatte bir annenin yanına getirilmesi ve emzirilmesi gerekir. Emzirme sıklığı ilk günlerde 10-12 kez olması gerekirken, bebeğin mide hacminin artışına paralel olarak sonradan ortalama 6-9 kez yapılmalıdır” dedi.

BEBEĞİM DOYUYOR MU ENDİŞESİ

Annelerin, “Acaba bebeğim doyuyor mu?” endişesini sıklıkla taşıdığına da değinen Uzm. Dr. Tırman, “Emzirme sonrası bebek aranıyor, hareketli ve huzursuz ise yeterli beslenemediği düşünülebilir.

Bir bebeğin ilk haftadaki ağırlık kaybının durup, kilo aldığının gözlenmeye başlanması, idrar çıkışının özellikle ilk haftadan sonra günde en az 6 kez olması, gaita çıkışının 5-6. günden sonra günde 5 ve daha fazla sarı renkli yumuşak kıvamlı olması yeterli beslendiğinin belirtileridir” diye konuştu.

EMZİRME HAKKINDA PRATİK BİLGİLER

Emzirme şekli hakkında da bilgiler veren Uzm. Dr. Tırman, “Bebeğin başı ve gövdesi aynı hatta olacak şekilde paralel olmalı ve bebeğin yüzü memeye yaklaştırılırken bu doğrultunun bozulmamasına özen gösterilmelidir. Meme, üstten başparmakla, alttan ise diğer dört parmakla desteklenecek şekilde anne tarafından tutulmalı ve meme başı bebeğin dudaklarına yaklaştırılmalıdır.

Areolayı yani memenin kahverengi kısmının tamamıyla bebeğin ağzının içine alması ve alt dudağı dışa dönük şekilde alt çenesiyle memeyi kavraması sağlanmalı; burnunun ise meme ile temas etmemesine özen gösterilmelidir. Bebekler ortalama 5-20 dakikada bir memenin süt içeriğini emebilirler. Eğer bebek emmek istiyorsa ve meme başında hassasiyet yoksa bebek doyana kadar emebilir. Emzirme esnasında meme başında hassasiyet gelişmesi durumunda, bebek memeden çekiştirilerek ayrılmamalı, anne serçe parmağını bebeğin ağzı ve meme arasına sokarak meme ucunu bebeğin ağzından kurtarmalıdır.

Her beslenmede en azından bir meme boşaltılmalıdır. Memenin tekrar süt dolması için gerekli olan uyarı sağlanmalıdır. Genellikle bir memedeki süt miktarı beslenme için yeterlidir. Yeterli süt salınımı sağlandıktan sonra bebek sırayla değiştirilerek iki memeden de emebilir. Klasik emzirme şekli, bebeğin anne kucağında yatarak emzirildiği tutmadır. Sezaryen doğumlar sonrası oturmakta güçlük çeken anneler bebeklerini yatış pozisyonunda emzirebilirler; ancak annenin bebeğin üzerine doğru ağırlığını verip uyuya kalması ihtimali mevcuttur. Bu açıdan dikkatli olunmalıdır.

Özellikle ikiz doğumlar sonrası iki bebeğin birden emzirilebilmesini kolaylaştırmak açısından koltukaltı tutuşu uygulanabilir. Emzirme sonrasında, annenin kucağında veya omzunda bebeğin emme esnasında yuttuğu gaz midesinden çıkarılmaya çalışılır. Bu işlem emzirme esnasında da birkaç kez yapılabilir” diye ifadeler kullandı.

EMZİRME SONRASI KİŞİSEL BAKIM

Anne adaylarının en çok sorduğu sorulardan birinin de emzirme sürecinde, “Meme bakımı nasıl olmalı ve meme başının yara olmaması için ne yapabilirim?” olduğunu belirten Uzm. Dr. Esra Tırman son olarak ise şunları kaydetti: “Emziren annenin meme bakımı önemlidir. Özellikle emzirme tekniğindeki hatalardan dolayı bazı annelerde meme başı çatlakları gözlenebilir.

Bu nedenle emzirme tekniğinin doğru öğretilmesinin yanı sıra ağrılı meme uçlarının bakımı, çatlaklar gelişmeden önce yapılmalıdır. Günlük duş veya memenin yıkanması, meme başının sabun ve alkol gibi maddelerle temasının engellenmesi gerekir. Memenin kuru olması ve hava temasının sağlanması gerekir. İç çamaşırınızın içine emici petlerden konulması bu anlamda yardımcı olacaktır.

Memeler düzenli olarak boşaltılmalıdır. Kısa süreli sık beslenme, emzirmeye yara olmayan memeden başlanması, göğüs pompası kullanımı, lanolinli kremler hatta gerekirse mantar enfeksiyonuna yönelik kremler kullanılabilir. En doğru olanı, çatlak olmadan koruyucu önlemleri almaktır.”

16 Eki 2018 - 12:12 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.