Uzman Doktor Açıkladı

"İyi duymayan öğrenci öğrenemez çocuklara mutlaka işitme testi yaptırın"

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Cevdet İzmirli, okul çağındaki öğdercilerin mutlaka duyma testinden geçirilmesi gerektiğini söyledi. İzmirli, "İyi duymayan öğrenci derslerinde başarılı olamayacağı gibi arkadaş çevresiyle de uyum sağlayamaz" dedi.İzmirli, yaptığı açıklamada, iyi duymayan öğrencinin aslında bunu belli edebileceğini, veli ve öğrtetmenlerin dikkatli olması durumunda bunu anlayabileceğini belirtti. Duyma kaybı olup da yeni okula başlayan öğrencilerin okula gitmek istemeyeceğini, okulda huzursuzluk yaşayabileceğini ifade eden İzmirli, "Çocuğunuzun okula gitmemek istemesinin nedenleri arasında işitme kaybı yaşaması da olabilir. Evde ise yüksek sesle müzik dinlemesi ve televizyon izlemesi yine duymadığının bir belirtisi olarak değerlendirilebilir. " dedi.Ayrıca, çocuk öğrenme güçlüğü çekiyorsa, bunun nedenlerinden biri anlatılanları duymadığı için öğrenememesinden kaynaklanabileceğini ifade eden İzmirli, bu durumun çocuğun psikolojisini de olumsuz yönde etkileyeceğini dile getirdi. Bu konuda öğretmenlerede büyük sorumluluk düştüğünü vurgulayan İzmirli, " Çocuk okulda dersi dinlemiyor, başka şeylerle uğraşıyor, sorulan sorulara yüksek sesle cevap veriyor ve dudak okumaya çalışıyorsa bu duymadığının bir işareti olabilir. Böyle bir durum varsa öğretmenin dikkatinden kaçmamalı ve velisine bilgi verilmelidir. Bu sebeple veliler okula yeni başlayan çocuklarını mutlaka kulak muayenesi yapılmalı, işitme kaybı olup olmadığına bakılmalıdır. Artık hastanelerimizde çok kolay ve hızlı bir şekilde işitme testleri yapılabiliyor." şeklinde konuştu."ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI DUYMA KAYBINA SEBEP OLABİLİR"Duyma kaybının en önemli nedenleri arasında tedavi edilmeyen üst solunum enfeksiyonları ve kabakulak geldiğini vurgulayan İzmirli, şu uyarılarda bulundu:: "Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları ciddiye alınmalı. İhmal edilmemeli ve mutlaka tedavi edilmelidir. Basit gibi görülen bu enfeksiyon en çok kulakları etkiliyor. Özellikle kabakulak enfeksiyonu da 24 saat içinde teşhis ve tedaviye başlanmadığı takdirde kalıcı duyma kaybına sebep olabilir. Bu bakımdan kabakulak şüphesinde çocuk derhal uzman doktora götürülmelidir. Ayrıca, enfeksiyon tamamen geçene kadar çocuk okula gönderilmemelidir."

10 Eyl 2014 - 14:38 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.