Turnalı'da Longoz Şenliği

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Türkiye’nin tek parça halindeki büyük su basar ormanı olan Acarlar longozunun tanıtımı amacıyla bu yıl 2. Düzenlenen Nilüfer şenlikleri büyük bir katılımla yapıldı.

Sakarya Kaynarca ve Karasu İlçesinin ortasında bulunan ve Türkiye’nin ikinci büyük subasar ormanı olan Acarlar Longozu, Orman ve Su İşleri bakanlığı, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Valiliği, Kaynarca Belediyesi ve Karasu belediyesinin desteğiyle bu yıl 2. Yapılan Acarlar Longozu Nilüfer şenliği Sakarya Kaynarca İlçesi Turnalı Köyünde yapıldı. Şenliğe katılan vatandaşlar longozu gezmek için kanolara binerek longozun derinliklerinde gezdiler.

Bu yıl ikincisi yapılan Acarlar Longozu 2. Nilüfer şenliklerine katılan Sakarya vali yardımcısı Adem Sacan şenlikle ilgili olarak şunları söyledi, burayı iyi bilen arkadaşlarımız ve köylü vatandaşlarımız, beni gezdirdiklerinde longozun ana merkezine ulaşamadıklarını söylediler. Bütün bir günümüzü buraya ayırarak kano gezintileri yaptık. Burası güzelliklerle dolu bir yer ve biz aslında şenlik süresini geçindik nilüferlerin en yoğun çıktığı zaman mayıs sonu ve haziran ayı ortalarında beyaz, sarı hatta mor çiçeklerle her tarafın sardığı bir ortamda, çok etkileyici ve büyülücü bir görüntü oluyor. İleriki yıllarda burasının panayır ve eğlence görüntüsünden çıkıp Uluslar arası boyutta longozda bir zaman bulabilmek ve burayı keşfetmek mutlaka hedefine ulaşacaktır. Longozun Türkiye’de ne anlama geldiğini bilen insan sayısıda çok değil ben burada görev yaparken burayla tanıştım. Longoz ney longoz su basar ormanı, yani suyun içinde gölün içinde bildiğimiz ormandan ibarettir. Burada çok değerli bitkiler ve doğa yaşam ortamı canlılar için onlara ev sahipliği yapan bir ortamdır dedi.

Kaynarca Belediye başkanı Zeynur Özel ise şunları söyledi, bu yıl ikincisini yaptığımız şenliğimiz tabiî ki devam edecektir. Aslında bunu Türkiye’ye ve Dünyaya duyurmamız gerekiyor. Böyle bir güzellik hiçbir yerde yoktur Orman, deniz göl hepsi bir arada Burası biliyorsunuz Türkiye’nin en büyük longozundan birisidir. Longoz ormanın içindeki su demek. Burada iki tane bitki var nilüfer ve çocuk felcinde kullanılan göl soğanı ve bu yurt dışına da ihraç edilmektedir. Bunları tanıtmamız gerekmektedir ama en büyük eksiğimiz burada bir tesisimizin olmamasıdır. Buraya insanların gelip kalabileceği bir tesis yoktur ama bu tesisi önümüzdeki günlerde inş Allah kazandıracağız. Bizim bu şenliğimiz orman bakanımızın teşvikiyle başladı ve bizlere de bu konuda yardımcı olmaktadırlar.

Kaynarca AKP İlçe Başkanı Murat Kefli ise şunları söyledi, Nilüfer şenlikleri bizim bölgemizin en önemli şenliklerinden bir tanesidir. Acarlar longozumuz dünyaca ünlü bir alanımızdır. Önümüzdeki günlerde bu doğa harikası yeri tanıtmak için gayret göstereceğiz. Tanıtım sonunda da ins Allah buraları turistik bakımdan sınıf atlayacağını düşünüyorum. Bununda bölgemize sosyal ve ekonomik olarak büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum dedi.

Şenliğe katılan vatandaşlarda çok eğlendiklerini ve çok mutlu olduklarını söylediler.

Bu yıl ikincisi yapılan Acarlar Longozu Nilüfer şenliklerinde halk oyunları, kent orkestrası ve Karadeniz sanatçısı Yasemin yıldız etkinliğe katılanlara kemence eşliğinde bol bol horon oynattı.

31 Ağu 2014 - 22:32 - Kültür & Sanat



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.