Türkiye Seçime Kilitlendi

Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk Turda % 51 Oy alan ipi göğüsleyecek.

Türkiye 12 nci Cumhurbaşkanlığı seçimi için 10 Ağustos 2014 Pazar günü (yarın) sandık başına gidiyor.. Türkiye’ de olduğu gibi Sakarya’ da da herkes Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlendi.

Cumhuriyet kurulduğundan buyana 11 Cumhurbaşkanı görev yaptı.. Bunların 6 tanesi asker, diğer 5 Tanesi ise sivil idi.

Asker olan Cumhurbaşkanlarımız, Gazi Mustafa Kemal ile başlayarak, Sırasıyla, İsmet İnönü, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk ve Kenan Evren idi.

Sivil olanlar ise, Celal Bayar ile başlayarak, Turgut Özal, Süleyman Demirel, A.Necdet Sezer ve Abdullah Gül.

12 nci Cumhurbaşkanlığı için Türkiye Sandık başına giderek Ya AKP Genel Başkanı ve Başbakan recep Tayyip Erdoğan’ı, Ya Çatı aday MHP-CHP Koalisyonunun desteklediği, Ekmeleddin İnsanoğlu’ nu, Ya da HDP’ nin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ ı seçecek..

Bunu yarın sandıklar açıldığında Tüm Türkiye öğrenecek.

Ancak, seçimde salt çoğunluğun sağlanamaması halinde seçimler 24 Ağustos’ ta tekrarlanacak.

İlk turda cumhurbaşkanı seçilebilmek için geçerli oyların salt çoğunluğunu yani yüzde 51'ini almak gerekiyor.

İlk turda bu çoğunluğa ulaşılamaması durumunda ise ikinci tur seçime gidilecek. İkinci tura ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.Türkiye’deki kayıtlı seçmen sayısı 52 milyon 695 bin. 30 Mart yerel seçiminde ise kesinleşmemiş rakamlara göre 46 milyon 510 bin kişi oy kullandı. Geçerli oy sayısı ise 44 milyon 725 bin civarında.30 Mart’ta kullanılan geçerli oy sayısı esas alınacak olursa cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda sonuçlanması için en az 22 milyon seçmenin oyuna ihtiyaç varYurt dışındaki seçmen sayısı 2 milyon 734 bin.Gümrük kapılarında 2011'de AK Parti birinci çıktı.30 Mart seçim sonuçlarına göre, il genel meclisi ve büyükşehir belediye meclisleri için kullanılan oylar esas alındığında partilerin oy dağılımı şöyle:

AK Parti 19 milyon 455 binCHP 11 milyon 444 binMHP 7 milyon 875 binBDP-HDP toplamı 2 milyon 952 binSaadet Partisi 1 milyon 248 binBBP 713 bin oy aldı.

Netgaste olarak bu seçimin Türkiye, tüm İslam Alemi ve Dünya için Hayırlara vesile olsun diyoruz.

09 Ağu 2014 - 14:06 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.