Siyaset Atölyesi’nde dersler start aldı

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Büyükşehir Akademi’de dersler başladı.

Yrd. Doç. Dr. Veysel Kurt’un koordinatörlüğünde yürütülecek olan Siyaset Atölyesi’nde ilk ders konuğu Prof. Dr. Ali Yaşar Sarıbay oldu.

Siyaset kavramı

Siyaset kavramını açıklayan Prof. Dr. Ali Yaşar Sarıbay, “Siyaset kavramını ele alacak olursak; siyaset başka siyasal olan başkadır. Siyaset konuya göre değişmektedir. Devlet faaliyetleri eşittir siyaset, siyaset eşittir devletin faaliyetleridir. Bir açıklık getirmek üzere yapılan bu tanım basit bir soruyla kendi içindeki doğruluğu da anlatmış oluyor. O da şu; devletin olmadığı yerde ve zamanda siyaset yok mudur? Antropologlara baktığınız zaman vardır. İktidar ilişkileri kendi başına tanımlanabilecek bir şey değildir” ifadelerini kullandı.

Maddi ve maddi olmayan değerler

Prof. Dr. Sarıbay, “Siyaset, bir toplumda maddi ve maddi olmayan değerlerin otorite eliyle dağıtımıdır.Maddi olan kavramlar açık servet, zenginlik, maddi kaynaklar gibi aklınıza bir sürü şey gelebilir. Maddi olmayan değerler dediğimizde ise statü, mevkii, ünvan gibi kavramları ifade eden olgulardır. Bir diğer görüşe göre siyaset, aslında kimi, neyi, ne kadar aldığına dair bir sürecin tanımıdır. Bunun örneği de milli bütçedir. Bütçe uygulanan siyasal rejimin yöntemine yansıyan halidir. Otoriter bir şekilde dağıtırsanız otoriter bir sistemsiniz. Demokratik bir şekilde dağıtırsanız rejiminiz otoriter değildir” şeklinde konuştu.

21 Kas 2017 - 16:19 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.