Şimdi konut alan yüzde 20 kazanacak

Markalı konut projelerine yatırım yapmanın tam zamanı

Yaşanan pek çok olumsuzluk nedeniyle 2016 yılının ilk dokuz ayında düşük bir seyir izleyen konut satışları, Eylül ayı itibariyle başlayan yükselişin ardından Ekim’de rekora koşarak yüzde 25 artış gösterdi.

KDV ve konut kredisi faizlerindeki indirimlere ek olarak inşaat firmalarının cazip kampanyalarının da etkisiyle artan konut satışlarının yakalanan bu ivmeyi sürdürmesi bekleniyor.

İnşaat maliyetlerindeki artışın bu yıl konut fiyatlarına yansıtılmadığını hatırlatan Çukurova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Son, 2017 yılında fiyatların mecburen artacağına ve sürdürülebilir olmayan bazı kampanya koşullarında değişiklik yapılabileceğine dikkat çekti.

Deprem gerçeğinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Tamer Son, nitelikli yeni bir ev için ‘güvenli liman’ olan markalı konut projelerine yatırım yapmanın tam zamanı olduğu mesajını verdi.

Son, şimdi konut alanların kısa vadede ortalama yüzde 20 kâr edebileceğini vurguladı.

Zorlu geçen 2016 yılında inşaat sektörünün gösterdiği güç birliğinin bir yansıması olarak hayata geçirilen cazip kampanyalar, 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesi ve bankaların kredi faizlerinde gerçekleştirdiği indirimlerin etkisiyle Ekim ayında ülke genelinde konut satışları 130 bini aştı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı bu satış rakamı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 artışı işaret ediyor.

Konut satışları açısından son yılların en iddialı ekim aylarından birini yaşadığımızı söyleyen Çukurova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Son, psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına inerek 0.90’larda seyreden konut kredilerinin yanı sıra bazı inşaat firmalarının oranı 0.70’lere çekmesinin de bu satış rakamında çok büyük payı olduğunu söyledi.

En istikrarlı yatırım aracı gayrimenkul

Mevcut konjonktür içinde en istikrarlı ve güvenilir yatırım aracının gayrimenkul olduğunu ifade eden Tamer Son, sözlerine şöyle devam etti; “Dövizde yaşanan yükselişin de etkisiyle demir, beton, akaryakıt gibi inşaat girdi maliyetleri hızla artıyor. Bizler gayrimenkul firmaları olarak 2016 yılında çarkların dönmesi için büyük bir fedakarlık yaparak artan maliyetleri konut fiyatlarına yansıtmadık. Aksine Çukurova Gayrimenkul olarak biz de dahil olmak üzere, 0.70 faiz oranı ve 120 ay vade ile cazip kampanyalar düzenleyen firmalar oldu. Ancak bu kampanyaların ve mevcut fiyatların sektörümüz için sürdürülebilir olduğunu söylemek oldukça güç. Ayrıca arsa maliyetleri de çok yüksek ve özellikle büyük şehirlerde arsa bulmak çok zor. Tüm bu sebeplerden ötürü 2017 yılının ilk yarısında konut fiyatlarında artış yaşanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu nedenle gayrimenkule yatırım yapmanın şimdi tam zamanı. Fiyat artışı yaşanmadan önce ev alanlar kısa vadede ortalama yüzde 20 kâr edebilir. Bu noktada önemli olan; doğru lokasyonda, ihtiyaçlara en uygun cevabı veren, prim potansiyeli yüksek konutu bulabilmek. Bunun için de en sağlıklı yol, detaylı bir araştırma ile lokasyonu belirledikten sonra ‘güvenli liman’ olan markalı konut projeleri arasından tercih yapmak.”

05 Ara 2016 - 21:39 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.