SAÜ’de “15 Temmuz ve Toplumsal Direniş”

Vali İrfan Balkanlıoğlu, SAÜ Sosyoloji Bölümü ile Sosyoloji Topluluğu tarafından düzenlenen ve İstanbul Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan'ın konuşmacı olduğu '15 Temmuz ve Toplumsal Direniş' isimli konferansa katıldı.

SAÜ Konferans Salonundaki programa Vali Balkanlıoğlu’nun yanı sıra; Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, Akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Başsavcı Lütfi Dursun’un da bir konuşma yaptığı konferansta öğrencilere seslenen Vali Balkanlıoğlu,

“Tarihte geçen olayların gelecekte de aynen yaşanması anlamına gelen, ‘Tarih tekerrürden ibarettir’ diye bir atasözümüz var. Eğer ibret ve tedbir alırsak, bir daha böyle olumsuz ve kötü hadiseler tekrar etmez. Osmanlı’nın son döneminden itibaren askeriyede kazan kaldırma hadiseleri vardır.

Seçilmiş veya meşru hükumetleri çok basit nedenlerle alaşağı edip yönetimi devralma girişimleri tarihte hep olmuş, fakat kimi zaman başarmışlar, kimi zaman da muvaffak olamamışlar. Bu hain darbe girişimiyle birlikte; milletimizin demokrasisine, seçilmiş insan ve yöneticilerine sahip çıkılması açısından son derece önemli ve ibretlik bir hadise yaşadık.

Çeşitli sosyoloji kitaplarında bu konuya kafa yoran insanlarda bazı yargılar oluştuğunu, Sosyologlarımız gayet iyi bilir. Batılı bir sosyolog, ‘Az gelişmiş ülkeler kendi silahlı kuvvetlerinin işgali altındadır’ demiş. Doğruları topluma yansıtacak veya vasfen yönetimi devralacak olan bu tespitin kendince bazı olguları var.

Bu tür olaylarda bugüne kadar hep başarılı olundu, ancak günümüzde benzeri zihniyet sahipleri, bu milletin başında Sayın Cumhurbaşkanımız gibi basiretli, dirayetli, gerektiğinde kefenini giymeye hazır bir liderin olduğunu hesaplayamadılar. Onun önderliğinde kahraman İl Emniyet Müdürlerimiz gibi insanlara, hayatını ortaya koyanlara hiçbir şey yapamazsınız.

Onlar sayesinde İnşallah bu darbeler, yönetime el koyma süreçleri sona erdi diyebiliriz. Bundan sonra kolay kolay cesaret edilemeyecek. Aslında tüm bu hadiselerin hepsinin arkasında Türkiye’nin jeostratejik, jeopolitik açıdan çok önemli bir konumda olması, İslam aleminde mazlum ve mağdur milletlere liderlik yapıyor olması dış mahfilleri rahatsız ettiğinden, içeriden iş birlikçiler bularak müdahale etmeye kalkıştılar.

Geçmişte yaşanan askeri darbe girişiminde bir Rus lider, tankın üstüne çıkmıştı da bütün dünya onu kahraman ilan etmişti. Türkiye’de tankın önüne yatan ve üstüne çıkan binlerce insan maalesef batılı mahfiller tarafından görmezden gelindi, ama biz kahramanlarımızı hiç bir zaman unutmadık, unutturmayacağız. Halkımız artık bilinçlendi, böyle kahraman Müdürlerimiz ve peşinde ona güç veren destekçi insanlarımız olduğu sürece, İnşallah bir daha bu acıların yaşanmayacağına inanıyoruz.

Yoğun işlerinden vakit ayırıp buraya geldiği ve bizleri aydınlattığı için değerli İstanbul İl Emniyet Müdürümüz Mustafa Çalışkan Beyefendiye teşekkür ediyorum” dedi.

15 Temmuz gecesi ülkemizin en büyük metropolü İstanbul’da yaşananları anlattığı '15 Temmuz Kıyam(et) Gecesi ve Milli Vuruş' isimli bir kitap kaleme alan ve FETÖ’nün o gece ile sonrasında yapmak istediklerini paylaşan Dr. Çalışkan, toplumumuzun duyarlılığı ve tek vücut şeklinde hareket etmesinin darbenin bastırılmasında kilit rol oynadığını ifade etti.

Öğrencilere ayrıca toplumsal direniş konusunda bilgiler de veren Dr. Çalışkan, Darbe gecesi 10 ayrı tankın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın evinin bulunduğu Üsküdar Kısıklı'ya doğru seyir halinde olduğunu belirlediklerini, Belediye otobüsü, çöp kamyonu ve beton mikseri gibi büyük hacimli araçlarla tankların Kısıklı'ya ulaşmasını engellediklerini, bazı tankları kendi tedbirlerinin, bazılarını ise vatandaşlarımızın 'yürek kuvveti'nin durdurduğunu söyledi. Dr. Çalışkan ayrıca, Sakarya’da bulunmaktan ve geleceğimizin yöneticileri gençlerimizle bir arada bulunmaktan memnuniyet duyduğunu da sözlerine ekledi.

31 Eki 2018 - 14:59 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.