Prof. Dr. Mehmet Orhan Okay vefat etti

Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. M. Orhan Okay vefat etti.

1994-1996 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün kurulmasında görev alarak bölüm başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. M. Orhan Okay 1996 yılında Sakarya Üniversitesi’nden emekli olmuştu.

Prof. Dr. M. Orhan Okay

Mehmet Orhan Okay26 Ocak 1931 de İstanbul Karagümrük’te doğdu. Vefa lisesinin ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü 1955'te bitirerek öğretmen oldu. Artvin Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptı. Askerliğini yedek subay olarak tamamlayıp öğretmenliğe döndü. Diyarbakır Lisesinde iki yıl çalıştı. Buradan Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne yeni Türk edebiyatı asistanı olarak girdi. 1963'te doktor unvanı aldı. 1975'te doçent, 1988'de profesör oldu.

1994-1996 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün kurulmasında görev alarak bölüm başkanlığı görevini yürüttü. 1996'da Üniversitemizden emekli oldu. İstanbul’da çeşitli Üniversitelerde öğretim üyeliği yaptı. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'nde çok sayıda madde yazdı. Yetiştirdiği çok sayıda öğrenci Türkiye’nin birçok üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

İlk yazısını 1953'te Türk Sanatı'nda yayımladı. İstanbul, Hareket Türk Dili, Türk Edebiyatı, Dergah, Milli Kültür, Türk Kültürü, Türk Yurdu, Zaman ve başka dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı. Yayımlanmış 20 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır.

2011 yılında Üniversitemizde 80. Yaş jübilesi yapılmış, Büyükşehir Belediyesi tarafından adına Ustalara Saygı Programı düzenlenmiştir. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzdeki bir derslik Prof. Dr. M. Orhan Okay dersliği adını taşımaktadır.

Prof. Dr. M. Orhan Okay 13 Ocak 2017 tarihinde 86 yaşında vefat etti.

17 Oca 2017 - 11:40 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.