OSM'de 'Kemal İnal' yâd edildi

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Şubat Kültür Sanat Etkinlikleri Dursun Gürlek’in ‘İbnülemin Mahmud Kemal İnal’ söyleşisi ile devam etti.

Çok sayıda sanatseverin katıldığı program Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Kendi kendini yetiştirdi

Dursun Gürlek, “İbnülemin Mahmud Kemal İnal, benim için çok önemli bir şairdir. Osmanlı’ya olan hayranlığından ve tarihinden asla vazgeçmemiştir. Kendi kendini yetiştirmiş, babası özel hocalar tutarak eğitimine destek vermiştir. En önemli hocalarından birisi de Milli şairimiz Mehmet Akif’in babası Temiz Tahir Efendi’dir. İş hayatına başladığı dönemde Vali’nin en yakın adamı ‘Beylikçi’ konumuna kadar gelmiştir. Eserleri, biyografi ağırlıklıdır. Osmanlılar döneminde yetişmiş âlim, sadrazam, hattatların ve musikişinasların hayatına karşı büyük ilgisi vardır.”

İstanbul Üniversitesi’ne büyük miras

Gürlek, “İbnülemin Mahmud Kemal İnal’ın birçok önemli eseri bulunmaktadır. Bunlardan en önemli eseri, 37 sadrazamın hayat hikâyesini anlattığı eserdir. Bir diğer eseri ise ‘Son Asır Türk Şairleri’dir. Diğer bir eseri Son Bestekârlardır. Bu eser vefatından dolayı yarım kalmıştır. Avni Akkuş isimli musikişinas dostu kitabı tamamlamıştır. Kendi el yazısıyla yazdığı eserler vardır ve bunlar yayınlanmamıştır. Bu eserler, İstanbul Üniversitesi Nadir eserler bölümünde muhafaza edilmektedir. İbnülemin, tüm seçkin eserlerini İstanbul Üniversitesi’ne bağışlamıştır” ifadelerini kullandı.

16 Şub 2018 - 12:42 - Kültür & Sanat



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.