Osmanlı Kuruluş Dönemi’ni İnalcık’la öğrendik

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Büyükşehir Akademi’de dersler devam ediyor.

Padişahlar ve Dönemleri dersinin ilk haftasında öğrencileriyle buluşan Doç. Dr. Teyfur Erdoğdu, Osmanlı’nın kuruluş dönemi padişahlarından bahsetti.

Biyografiler edebiyat ürünüdür

Doç. Dr. Teyfur Erdoğdu, “Aktarma konusunda tarihçiler ve edebiyatçılar aynı işi yaparlar. Fakat dünya biyografi literatürüne baktığımız zaman bizim iyi biyograflar ve yaşam öykücülerini yetiştiremediğimiz ortaya çıkıyor. Türkiye’de iyi biyograf yok. Yani Halil İnalcık hocamızın biyografi yazdığını biliyoruz ama o daha çok tarihçi gözüyle biyografi yazıyor ve inşa etmek yerine tarihsel problemler üzerinde duruyor” dedi.

İnalcık’tan öğrendik

“Aşık Paşazade Tarihi Osmanlı’nın ilk tarih kitabı. Ama tabii ki bir Aşık Paşazade Tarihi sadece bir tarih kitabı değil. Osmanlı’yı anlatan elimizdeki ilk kaynak. Bundan önce Selçuklu devrini anlatan Selçuknameler var. O kaynaklarda biz Osman Gazi, babası Ertuğrul Gazi ile ilgili bilgileri bulabiliyoruz. Fakat asıl sorun Osmanlı kuruluş devrine ait o devirden kalma tarihi eserlerine baktığımız zaman bunların bilimsel tahlillerden geçirilerek kullanılmasının ve bu kullanımı bir biyografiye dönüşmesini İnalcık ile olduğunu görüyoruz.”

Osman Gazi ile ilgili ilginç bilgiler

Doç. Dr. Erdoğdu, “Osman Gazi tarihsel tahlilden geçirilmeden okunduğunda orada yazan bilgilerin tarafsız olduğu düşünülebilir. Tarihçilik dediğimiz eskiye ait bilgilerin birçok süzgeçten geçirilerek kullanılması ve kullanılabilir hale getirilmesi demektir. Osman Gazi’yle ilgili orada çok ilgi çekici bilgiler var Aşık Paşazade’de ve Neşri’de ilgi çekici bilgilerin bir biyografi içinde kullanılması çok kolay değil” diye konuştu.

16 Kas 2018 - 15:02 - Kültür & Sanat



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.