“Organik olmayan ürünlere organik etiketi konuyor"

Yıldız, organik üretimle ilgisi olmayan ürünlere bile organik ürün etiketi konduğunu belirterek, bu sektörün iyi denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, yaptığı açıklamada, çarşı pazarda bir çok ürüne ‘organik’ etiketi konduğunu, bu ürünlerin büyük çoğunluğunun organik olmadığını vurguladı. Vatandaşın bir etiketle kandırıldığını dile getiren Yıldız, “Çiftliklerden alınan yumurtaları saman ve hafif tavuk dışkısına bulaştırarak organik köy yumurtası diye satanlar bile var. Sebzelerde de durum farklı değil. Organik olmayan bir çok sebze sadece üzerine ‘organik’ etiketi konarak haksız kazanç sağlanıyor” uyarısında bulundu.

“ORGANİK DEMEK HİÇ BİR ŞEKİLDE KİMSAYAL BULAŞMAMIŞ ÜRÜN DEMEKTİR” Vatandaşın da organik ürün konusunda kafasının karışık olduğunu ifade eden Yıldız, organik ürünlerin sadece gözle bakarak anlaşılmayacağını belirtti. Yıldız, şunları kaydetti: “Organik ürün tohumdan tüketimine kadar ilaç, zehir ve hiçbir şekilde kimyasal bulaşmamış, GDO’suyla oynanmamış ürün demektir. Ama bu gün gidin çarşı pazara ortalık organik üründen geçilmiyor. Denetimler yapılsa bu ürünlerin büyük çoğunluğunun organik olmadığı tespit edilecektir.” Organik pazarın hem dünyada, hem Türkiye’de geliştiğini, üretici için kar marjının yüksek olduğunun altını çizen Yıldız, ancak kaliteli üretim için denetimlerin düzenli yapılması gerektiğini dile getirdi. Yıldız, “ Kamu tarafında gerekli denetimler mutlaka zamanında yapılmalı. Kaynağından satışına kadar ürünrlerin organik olduğu belgelenmeli. Böyle yapılırsa önüne gelen üretici ya da satıcı ‘bu ürün organik’ sertifikası yazamayacaktır. Organik pazarı son yıllarda önemli bir pazar haline geldi. Ayrıca ihracak potansiyeli yüksek olan bir sektör. Bu sektörden dünyada iyi pay almak için gerçekten kaliteli, organik ürünler üretmeliyiz ve bunun denetimlerini çok iyi yapmalıyız. “ diye konuştu.

16 Oca 2015 - 12:48 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.