O tohumun ilk hasadı yapıldı

Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı Sakarya'da deneme amacıyla ekilen yerli kabak çekirdeği tohumunun ilk hasadına katıldı.

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Erkan’ın firması tarafından AR-GE çalışmaları yapılarak elde edilen yerli tohumun deneme amacıyla ekilen ilk hasadına katılan STB Başkanı Adem Sarı; “Ahmet Erkan Tarım Ürünleri’nin 10 yıldır sürdürdüğü yerli tohum projesinin nihai sonuçlarını görmenin mutluluğunu yaşamaktayız” dedi.

Adem Sarı yaptığı açıklamada; Tarımda dışa bağımlılığın azaltılması için yerli tohum üretiminin desteklenmesi, yerel ürünlerin korunması gerektiğini vurgulayarak, “Yerel tohumları korumak ve çoğaltmak için büyük emek harcayan üreticiler desteklenmelidir. Bizim görevimiz üreticilerin yanında olmak. Bilinçli tüketiciler de bu konuda çiftçiye destek olmalıdır.

Tarımın, ulusal ekonominin temeli olduğu gerçeğini unutmadan yerel tohumlarımızı yaşatmak her yurttaşın öncelikli ödevi olmalıdır. Kendi tohumuyla üretim yapan üretici milli servetine ve geleceğine sahip çıkıyor demektir.” diye konuştu.

Sarı; Doğaya saygılı ve sürdürülebilir üretim biçimlerinin teşvik edilmesinin önemini vurgulayarak; ülkemizin bu yöndeki avantajlı durumu değerlendirilerek, yerel tohum için gerekli tüm düzenlemeler yapılmalı biyoçeşitlilik korunmalıdır. ”dedi.

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve firma sahibi Ahmet Erkan, " 10 yıl süren çalışmalar sonunda ilk kez Sakarya'da deneme amacıyla ekilen yerli ve milli kabak çekirdeği hibrit tohumumuzun ilk hasadını aldık. Eski tohumlarla yapılan üretimde dönüm başına olan verimlilik 80 kilogramdan 180- 200 kilograma yükseldi. Hasatta elde edilen yüksek verimlilik hepimizin yüzünü güldürdü. Yerli tohum konusunda üretim izinlerini aldık. Sertifikayı 2 yıl içerisinde alacağız “.dedi.

3-5 sene içerisinde bütün tüketimimizi sağlayacak kadar üretim yapacağız

Ahmet Erkan; “Türkiye’de 35 bin ton kabak çekirdeği tüketimi var, bu tüketimin büyük çoğunluğu Nevşehir, Kayseri, Konya ve Sakarya'da üretilen kabak çekirdekleri ile karşılanıyor. Türkiye'nin 300 ton tohuma ihtiyacı olduğu görülüyor ki bu ihtiyaç İsrail ve Amerika’dan karşılanıyordu. Yapmış olduğumuz AR-Ge çalışmaları ve oluşturduğumuz ekim alanları ile şu an 20.000 dönüm alanda Eskişehir, Adapazarı, Ankara, Konya olmak üzere sözleşmeli tarım yapıyoruz. Amacımız 3-5 sene içerisinde bütün tüketimimizi sağlayacak kadar üretim yapmak” dedi.

14 Ağu 2018 - 16:44 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.