“Memurun iş güvencesi kaldırılmamalı..!”

Başkan Varol: “Yılda 500 memur işten atılıyor, 20 Bin’den fazla memura da cezalar veriliyor” dedi.

Türk Büro Sen Sakarya Şube Başkanı ve Türk Kamu Sen Sakarya İl Temsilcisi Rahim Varol memurun iş güvenliği ile ilgili açıklamada bulundu.

Başkan Varol yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

Bilindiği üzere AKP iktidara geldikleri günden bugüne memurların iş güvencelerini ellerinden alacağını her fırsatta dile getirmiştir.

Hâlbuki Devlet Personel Başkanlığı’nın resmi internet sitesine bakılırsa birçok gelişmiş ülkede aynen kamu çalışanları gibi hayat boyu iş garantisi olan devlet memurlarının var olduğunu görürler. Örneğin Hollanda’da süreli sözleşmeli çalışanların oranı yüzde bir bile değil. Amerika’da da çalışanların %90’ı hayat boyu çalışanlar, yani güvenceli çalışanlar Hepsi iş garantili ancak nedense Türkiye’de devlet memurların iş garantisi birilerini rahatsız ediyor.

Türkiye’de memurun iş güvencesi sınırsız değildir. Memurun nasıl işten çıkarılacağı yasalarımızda açıkça belirtilmiştir. Her yıl çeşitli disiplin suçlarından 500’ün üzerinde memurun işten atıldığını ve 20 binden fazla memura ceza verildiğini her halde biliyorlardır.

Üstelik bizde Türkiye Kamu-Sen olarak, memuriyete uygun hareket etmeyen, devleti zarara uğratan ve akçeli işlere bulaşan memurlar işten atılmalıdır diyoruz. Bunun için memurun iş güvencesinin kaldırılmasına gerek yoktur.

Mevcut yasalar bunu sağlamaya yetiyor.

Ancak Kamu kurumlarında başlatılan “paralel yapı” furyası ile birçok memur görevden alınmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tabiri ile “kurunun yanında yaşta yakılmıştır.” Yapılan operasyonlar yeterli görülmemiş olacak ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan 657 sayılı DMK’nın değiştirilmesi isteğini 1 Kasım seçimlerinden 2 gün önce tekrar dile getirmiş “Ne yazık ki bu paralel yapı ülkemizde birçok bizim devletin içerisine sızmış virüs gibi. İstihbaratta da var, milli istihbarat, emniyet teşkilatı, TSK bütün bunların hepsinde bunlar var. Ve buralarda çok ciddi iletişim sağlamaya devam ediyorlar. Bakanlıkların içerisinde hemen hemen hepsinde var.

A'dan Z'ye temizlemek mümkün değil. Her şeyden önce 657 değiştirilmediği sürece bu iş çözülmez. Bu kanun değiştiği andan itibaren farklı bir sistem oturtulabilir. Bu sistemde bir defa bu dünyanın her yerinde işçi memur ayrımı yoktur. Çalışanlar vardır. Hakkını veriyor çalışıyorsa tabi ki orada tutulacaktır. Ama bir insan ihanet içinde ise bu zırhı kullanamayacaktır demiştir.

Bu açıklamasından sadece 1 gün sonra, Başbakan Ahmet Davutoğlu da:

"Memurluk. Emekliliğine kadar korunak altında, çalışmasa dahi devlet ödeme yapmak zorunda. Bu çalışma performansını etkilememeli. Devlette şunu diyebilmeli, "çalışmıyorsun ya da yanlış çalışıyorsun." 2 Kasımda yeni hükümeti kurduğumda şunu desem, "sizi gözlüyorum, şu bürokratları başarılı görüyorum, şunları başarısız görüyorum" desem bütün o bürokratlar giderler Danıştay'a. Benim görevim ayrımcılığa tabi tutmamamız. Beni tek ilgilendiren bu memur vazifesini yapıyor mu? Ama bu liyakat kriterlerini koyduktan sonra, elimizin serbest olması lazım. Hiç ehil olmayan bir memurumuzu yerinden oynattığımızda hesabını biz veriyoruz. Bürokrasinin kendi iç hiyerarşisini koruması lazım. Bizim daha etkin bir değerlendirme sistemi içinde düşünmemiz lazım" demiştir.

Bilinmelidir ki, devletteki memurlar, devletin hafızasıdır. Devleti somutlaştıran insanlardır. Devletten memurları çıkardığınızda geriye “Duvarlar ve Kurallar” kalır. Devlet memurları, devletin varlığının birliğinin ve dirliğinin teminatıdır.

İstisnai memur kadrolarında doldur boşalt yöntemiyle 20 binin üzerinde yandaş memur yapıldı. Kamuda liyakat, birikim ve ehliyet ayaklar altına alındı. Çalışma barışı bozuldu. Bunların hepsi iktidara yandaş olan memur konfederasyonu aracılığıyla yapıldı. Yaşanan hukuksuzluklara memur sendikası olduklarını unutarak ortak oldular.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Büro-Sen olarak, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da memurun hakları için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kimsenin karşısında hele ki söz konusu memurun iş güvencesi olduğu zaman asla eğilmeyeceğiz. Memurların iş güvencesinin Türkiye Kamu-Sen için “Kırmızı Çizgi” olduğunu kamuoyu ile bir kez daha paylaşırken, iş güvencemize yönelik en ufak bir tehditte iş bırakma eylemlerine kadar her türlü hakkımızı kullanacağımızı Hükümet yetkililerine bir kez daha hatırlatmak isteriz.

05 Kas 2015 - 21:34 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.