Kıbrıslı Bakan İle Sıcak Sohbet

Sakarya Gazeteciler Cemiyeti' ne ziyarette bulunan KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dr. Hamit Bakırcı Rumlarla olan diyalogları için ilginç tespit te bulundu ;

Sakarya önemli bir ismi ağırladı bugün...Yavru vatan KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı , Sakarya Gazeteciler Cemiyeti' nin Çıracılar Caddesi Üzerindeki yeni binasına geldi.Burada Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri tam kadro kendisini karşladılar. Bazı basın yayın organları temsilcileri ve ajansmensuplarının hazır olduğu zayaret sıcak bir ortamda geçti.Bakan Hamit Bakırcı Gazeteciler Cemiyeti' nin ziyaretçi defterini de imzalayarak, duygu ve düşüncelerini paylaştı.Kendisine Kıprıs ile birkaç soru sorduğmuz Bakan Bakırcı, sıcak ve samimi cevaplar verdi..Netgaste Editörü Necdet Başoğlu ;"Hala Yavru Vatan' ı Kardeş Azerbaycan' ın tanımayışının sebebi nedir?"Bakan Bakırcı;"Malesf çok üzücü.. Kardeş Azerbaycan KKTC 'yi tanımadığı gibi ikili ilişkilerde de bulunmak istemiyor.. Karabağ meselesini Kıbrıs meselesi gibi algıladıklarından, bizi tanımaya yanaşmıyor" dedi."Turzim cenneti , ancak enflasyon anormal yüksek, nasıl altından kalkıyorsunuz?"Sayın Bakan Bakırcı;"Evet çok güzel sahil şeridimiz var.. Kum ve deniz Kıbrıs'ta harika. Çok lüks otellerimiz var. Ancak bunlar eğlence ve kumar düşkünü turistler tarafından kullanılıyor.Oysa bizler KKTC' nin daha farklı denizi ve kumu değerlendirilen bir ülke olarak anılmasını arzu ederdik. Öte yandan enflasyon çok daha önceleri yüksekti.. Türkiye ile endesksli gibiydi. Ancak şuan gayet iyi. Elbette biraz fiyatlar yüksek ancak çok değil" dedi.Oldukça düzgün Türkçe konuşmasıyla dikkat çeken Bakan Hamit Bakırcı'yaKıbrıs' ta şu konular ele alınır. Masaya şunlar konularsa çözümü de olur ve bu iş sorun olmaktan çıkar diyebileceğiniz neler var. Sizce sorun nasıl çözülebilir?"Bakan Bakırcı ise;"Siyasi eşitlik olmadığı sürece, bu işin altını doldurmak mümkün değil. Önce siyasi eşitlik olmak durumundadır. Yani ben kendimi yönetme hakkına sahip olmalıyım. eğer bu yoksa altına ne koyarsanız koyun, bir önemi yoktur. Almanya' da ve İngiltere' de yaşayan Türkler aynı siyasi eşitliğe de sahipler. Ki onlar göçmen olarak oradalar. Siyasi olarak da bunlar eşit. Kuzey Kıbrıs' ta Osmanlı Tarihinden buyana yaşayan Türkler var. Osmanlı Döneminden beri bizim malımız olan bir ada. Orada bizler siyasi eşitliğe dahi sahip olamayacaksak, ortaya ne koyarsanız koyun hiçbir anlam ifade etmez. Burada önce siyasi eşitlik olmak zorunda. İkincisi ise oradaki yaşayan insanların can emniyetinin sağlanması lazım. Siz burada güvenlik sağlayamıyosanız bu işin hiç önemi yok. Güney şuan istediği her türlü imkanı almış durumda. Her türlü hakka sahip AB Ülkesi, AB Birliğinde. Şimdi bu ülke, sizinle birleşmek niye istesinki. İpler onun elinde. İstedikleri kişiyle ticaret yapabiliyorlar. Biz kapalı bir toplum olarak kaldık. Tek çıkış kapımız Türkiye. O da belirli çerçevede tıkanıyor" dedi..

Bakan'a ;"Asrın projesi, denizin altından döşenen borularla KKTC' nin su ihtiyacı tümden karşılanmış olacak. Proje ne aşamada?"Bakan Bakırcı;"Bu bizim için KKTC için çok büyük bir proje, Asrın projesi. Kısmet olursa. Eylül ayında su akmaya başlayacak. Bundan dolayı çok mutluyuz. Bu bizim için çok önemli, aynı zamanda türkiye içinde aynı önemi arz ediyor.Türkiye burada prestjini gücünü ispatlamış ve bu gücünü Dünyaya göstermiş olacak. Aynı zamanda KKTC' de ye verdiği önemi gösterecek. ha biz hiç bir zaman Türkiye' nin bize verdiği önemden şüphe duymadık. Bunu Türkiye yıllarca yapıyor. Türkiye yıllarca bunlara onay veriyor. T.C. İnsanlarından kesilen vergilerle bunlar yapılıyor. Ama biz her zaman Türkiye' nin bu sıcaklığını hissediyoruz. Eylül ayında su geldikten sonra. Tüm Dünya Bize çok farklı bakacak.Bu bizim için çok önemli. Siyasi olarak da aynı düşünce içinde olmalıyız. Dışardan gelecek her türlü şantaj ve baskıya hiçbir şekilde ödün vermemeliyiz. Buna karşılık verebilelim.. KKTC' nin orada yaşamasının tek dayanağıdır Türkiye.." dedi..

Bakan Hamit Bakırcı bu arada, Sakarya' da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek"Aslen ben Trabzon Çaykara kökenliyim. Sakarya' nın nefis karadeniz havasına hakim olduğunu, yeşilliği olduğunu bilirim. Bu çok güzel birşey. Biz adada bu yeşil alanlara hasretiz. Bu yeşilliğin verdiği canlılık , renk canlı yeşillik bizde yok. Bizde kurallık var. Suyla beraber bitkiler de insanlarda suya hasretiz. Orada kullandığımız su tuz dur.. İnanın dişinizi bile fırçalamakta zorlanırsınız" dedi..

Bakan Hamit Bakırcı'ya Netgaste olarak ekonomik anlamda Türkiye'ye olan bağımlılığın devam edip etmediğini sorduğumuzda..Yine Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dr. Hamit Bakırcı;"Biz şuan Türkiye tarafından bize verilen balığı yiyoruz. Oysa balık tutmasını öğrenmeliyiz. ama bunu bilemiyoruz. Türkiye' nn en kısa zamanda bizi sanayiye tarıma yönlendirecek çalışmalar içinde olmasını arzu ederiz. Balık tutmasını öğrendiğimizde kendi yağmızla kavrulacak duruma geliriz. Yoksa sürekli balık ikramı bizim körelmemize neden oluyor" dedi.

"Bakan'a "Annan planının önemi o günden bugüne ne değişti?" sorusunu sorduğumuzda,Bakan Bakırcı;

"Annan plani gerçekleşseydi, ortada sorun kalmayacaktı. Ticaret açılacaktı. Güney Hayır dedi, biz Evet dedik. Türkiye orada devreye girerek "Ya verdiğiniz sözü tutun, ya da bizi rahat bırakın" denmeliydi.. Ama şu da bir gerçek.. Türkiye yeni deprremden ve ekonomik krizden çıkmış bir ülkeydi.. Bu süreç 2004' te yaşandı. Annan Planı ile ilgili Türkiye Baskı kuramadı.. Kurabilmiş olsaydı.. Şartlar çok değişirdi. Tabi ogünkü hükümet ile bugünkü arasındaciddi farkalar var. En azından daha güçlü Bir Türkiye var. Masaya yumruk vuracak kadar güçlü bir Türkiye. Aradan on yıl geçti. Şuan o anlaşma olaydı. Kesinlikle sonuçları iyi olurdu diye innıyorum" dedi..Sayın Bakan'a Netgaste olarak sorduğumuz bir diğer soru;"Türkiye dış politika' da başarılı buluyormusunuz?" idi..Bakan Bakırcı;"Türkiye her zama bizim yanımızda olmuştur. Bizim yanımızda yer almıştır. Hertürlü desteği vermiştir. Bu konuda Türkiyeye minnettarız" dedi..

Keyifli sohbetin ardından Bakan Bakırcı;

"Misafirperverliğinizden çok mutlu olduk.Kıbrıs'a geldiğinizde mutlaka bekliyorum" dedi.

17 Tem 2014 - 10:25 - Dünya



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.