Kent Şurası Sorunları Masaya Yatırdı

Sakarya Kent şurası Eylül ayı toplantısını seçkin otelde gerçekleştirdi. Yapılan Kent şurasında ilin sorunları konuşuldu.

Kent Şurası Erener ilçesi, seçkin otelde Abbas Delen’ in organizasyon Başkanlığında toplandı. Açılış konuşmasını Abbas Delen yaparak, yeni katılan üyeleri takdim etti. Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlunun kalp ameliyatı olması neden ile geçmiş olsun diklerini sundu.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı, Prof.Dr. Gürsoy Alagöz, Şehit babası ve gaziler eski dernek Başkanı Salim Yarar ve eski Anavatan Partili Yavuz Deniz kent şurasına katılan yeni üyeler arasında yer aldılar. Şurada yenen yemeğin ardından, çıkan torba yasa ile ilgili olarak Mali Müşavir Zeki Çelebi, yasanın getirdiklerini üyelere anlattı.

Şurada bir konuşma yapan İş adamı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu;“Bildiğiniz gibi torba yasadan yeni yasalar çıktı. Bu yasanın içerisinde bazı olumlu olumsuz şeyler bulunmaktadır” diyerek torba yasasından çıkan bazı yasaları eleştirdi.

“1999 yılında deprem oldu. Bu deprem sonrasında şehir yeniden yapılaşmaya başladı. Şehrimizin belli bölgeleri tahsis edildi. Daha sonra aşağı yukarı 40 bin civarında konut yapıldı.” Şeklinde açıklamalarda bulunan Hacıeyüpoğlu; “ Gel gelelim yeni hastane, valilik binası, üniversite yukarıya gitti, derken şehrin o tarafa gitmesiyle birlikte halk tersine göç yapmaya başladı. Burada kimseyi suçlamak istemiyorum. Ama o bölgeyi cazip hale getiren insanlara biraz saygı istiyorum. Ama bu şehir böyle büyüyemez. Bir yanımız Kocaeli, bir yanımız Geyve olursa nereye gidecek bu halk? Karadenize doğru gidecek. Kardeşim bu devlet 1950’den beri göç oranını azaltmaya, kurutmaya çalışıyor. Şimdi yazık günah değil mi bu devlete? Bu kadar şeyin heba olmasına ne gerek var. O yüzden yeni yerleşim bölgesi hakkında inşallah bu durum devam etmez. Valinin ve Belediye Başkanının bu şehri tekrar Karadenize doğru, Kuzeye doğru gitmesinin engeller. Aksi Sakarya da ne trafik ne bahçe kalır. Kötü bir görüntü alırız. “ dedi.

Hacıeyüpoğlu; “ Biz 1963 yılında yani başkanlığımızı aldığımızdan beri 8 tane organize sanayi bölgesinin yerini tespit ettik ve size teslim ettik. Maalesef şehrin gelişmesini sanayi ele alıyor. Ve bu sanayi şehrini bir türlü gerçekleştiremedik. Çünkü sanayi bölgelerinden yer alan adamlar rahat düşkünü adamlar. Orada sanayi bölgelerinde dahası da var. Dolayısıyla, bu şehirde sanayinin yanında yani bu şehirde sanayileşme kabul görmüştür. Şehir büyümüyor, insanlar çoğalıyor ama yaşam alanları hep aynı kalıyor. Onun için yeni bir planlama istiyoruz. “ dedi.

Erol Öztürk hacıeyüpoğlu sözlerini teşekkürler şöyle bitirdi “ Şura üyemizin sağlıkla ilgili bir bağışı vardır. Bu bağış bir oksijen ünitesidir. Sayın Valim bu ünite için sağ olsun çok gayret gösterip herkesi harekete geçirdi. Önümüzdeki günlerde bu ünitemiz çalışmaya başlayacaktır. Bağışçı üyemiz şehrimize büyük bir bağış kazandırdığı için kendisine teşekkür ediyoruz. Vali Beye de bu projeyle ilgilendiği için kendisine sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. İnsanlık için çok büyük bir önem taşıyor. Bölgede pek nadir bulunan bir şey yapmış oldu. Teşekkürler.” Dedi.

Sakarya üniversitesi eski Rektörlerinden Prof İsmail Çallı; “ Uzun yıllardır yoktum, hastalık münasebetiyle birlikte daha sonra Serdivana geldim. Ev aldım, arkadaşlar bizim evin önüne ev yaptırdılar. Daha sonra arkadaşlar dedi ki abi burayı bir araştırın buraya ev mi yapılır. Bir sene sonra orası açıldı. 3 sene sonra ise okul yoluna açıldı. Şimdi Başkan dedi ki bunlar zaten daha önce yapılmış şeyler. Güzel güzel yapılmış şeyler ama maalesef ne arayan var bunları ne soran var. Şimdi Serdivan da belki bir tane avm dışında dört tane daha avm yapılıyor. Ya batacak bunlar, ya da Adapazarı halkını batıracaklar. “dedi. Şura üyesi Mali Müşavir Zeki Çelebi, çıkan torba yasası ile ilgili olarak toplantıda bilgiler aktardı.

Eski siyasetçi Yavuz Deniz “ 5 sene sonra Sakarya’nın şimdi ki durumu aksine trafik ne olacak? Hiç bunu düşündük mü? Bununla ilgi bir çalışma sisteminin içerisinde hiç olduk mu? Arkadaşlar çok hassas bir konu. Sakarya Caddesi ayrı bir alem ve en mühim olan konumuz uzun çarşıdan geçerken Karaağaç tarafında doğru bir akıntı yok. Ve bu durum yıllardan beri çözülmemiş bir olay. Bütün yükü, trafik yükünü Sakarya Caddesine tarihi adını kullanacağım İzmit Caddesinin üzerine yüklenmiş durumda. Bu durumda maalesef 2-3 sene sonra hiçbirimiz ve hiçbiriniz evinizden çıkıp arabanızla işe gidemeyecek bir durumla karşı karşıya kalacaksınız. Bu konuda ilgililerin özellikle bu hususta durmalarına ben de rica ediyorum.”dedi.

Şuraya yeni üye olarak katılan Prof. Dr. Gürsoy Alagöz “ Bu aralar basında çok konuşulan bir konu duymuşsunuzdur. Hastanelerin taşınmasıyla ilgili projeler gündemdedir. Ben Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Başkanı olarak konuşmaya çalışıyorum. Göz ünitesi ve kulak, burun, boğaz. Şu aralar hastanelerin taşınmasıyla ilgili bir gündem oluştu. Bununla ilgili ben de Sayın Valimizin kararlarına teşekkür ediyorum. Sayın Valimiz buraya dahil oldu ve bizi taşımaktan, taşınmaktan kurtardı. Çünkü çok fazla iş arıyor bizim kliniğimiz iş arkadaşlarım yani 8.000-10.000 tane yıllık ameliyat sayımız vardı. Bu hastaların bu duruma gelmesi gerçekten sıkıntı çıkaracaktı. Bizim açımızdan geçen dönemin en hızlı gelişmesi bu oldu. Tabii ki Sakarya halkı adına da böyle bir gelişme oldu. Ve ben şunu da buradan belirtmek istiyorum. Daha önce çok idareciyle çalıştık. Valilerimizle çalıştık. Valimiz çok inisiyatifle çalışan bir vali. Bu yüzden çok faydalı olacağını düşünüyorum. Ve teşekkür ediyorum.”dedi

İş adamı Aydemir Horozlar “ Sakarya’da pancar ekibi hemen hemen hiç kalmamıştır. Bu durum tamamen kopmuştur. Yıllarca Sakarya’da çok mahsul yetiştirilmiştir. Ancak yetiştirilen mahsulün çokluğu fiyat meselesi yüzünden bundan 3 sene önceki fiyatlar neyse şu anki fiyatlar da aynıdır. Bu durumda olduğumuz için gübre fiyatları hemen hemen aynıdır. Bundan dolayı çiftçinin geliri cebindeki fiyat hemen hemen sıfırdır. 12 sene oldu depremden bu yana köyümden taşındım. Gittiğimde %12 hayvancı vardı şimdi ise gittiğimde %5 yani hayvancılıkla uğraşan insan sayısı kalmamıştır. Köydeki delikanlılar köyde çalışıyorlar, makinelerini boyatıyorlar, üretimi yüksek ve çalışması yüksek düzeyde olan bu delikanlıların babalarından harçlık istedikleri zaman alabildikleri harçlık olmadığı için istikballeri parlak değildir. Yani bu delikanlılar bu kadar hırsla çalışmasına rağmen harçlığını alamadığı zaman her türlü kötü yolda yürüyebilecek duruma geleceklerdir. Bu büyük bir tehlikedir. “ şeklinde konuştu.

Yeni şura üyesi olan Emekli öğretmen şehit babası şehitler derneği eski başkanı Salim Yarar’da okullarını durumunu ele alarak;“ Ben öğretmenim. Efendim 10.000- 20.000’lerce insan atama beklerken öğretmensiz, öğretmen bekleyen sınıflar var. 50- 60 kişilik sınıflar. Boş geçiyor dersleri. Ve biz yeni okul yapıyoruz çok şükür. 15- 20 dershanelik bir okul. 28 oda var bir tane hizmetli var. 3 dersliği olan okulda da bir hizmetli var. 16-20 derslikli okulda da yine 1 hizmetli var. Efendim okulun çevresinde de 3 taraftan gelen kanallar bir yerde birleşiyor. Birleştiği yerin solunda okul, sağında her gün açıktan akan bir durum var. Ancak bunlar 1 metre 2 metre iken bir süre sonra 4 metre 5 metre boyunda olmuş. Bu kanalı kapatacak sorumlu, yetkili maalesef yok. Hem bu durumu görün, hem bu kanalı görün. Bu kanalın boyu 500 metre etraftan çevrili değil. Şehrin hazinesiyle, müzesiyle, eviyle, çevresiyle yalnız halktan değil, yetkililerden de duyarlılık bekliyoruz. En çok gelen sorulardan bir tanesi de öğrencilerde kılık kıyafetin serbest bırakılmasıdır. Formalar çıkarılınca okul bahçesine kim giriyor. Hırlısı var hırsız var, bonzai kullananlar var, esrar sokanlar var. Bu öğrencileri ayırt edemiyorsunuz. Bu da başlı başına büyük bir sorun. Okul aile birliğindeyim yalnız okulla sık sık gidiyorum. Onların ihtiyaçlarını soruyorum. 700 liralık bir maaş var onunla ne yapabilirsem, 20 yıldır onu gırtlağımdan geçirmedim.” Şeklinde konuştu.

02 Eki 2014 - 16:57 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.