Karayollarına Tazminat

Menfeze çarparak 3 kişinin öldüğü kazada Karayolları'na tazminat davası açıldı.

Sakarya'da, alkollü yayanın yola atlaması sonucu, sürücüsünün kontrolü kaybettiği aracın menfeze çarpması sonucu ölen 3 kişinin yakınları, Karayolları ve sigorta şirketi aleyhine 510 bin liralık tazminat davası aştı.Kaza, önceki yıl 20 Ağustos'ta Akyazı ilçesi D-140 kara yolunda meydana geldi. Yakınlarıyla tatil için Kuzuluk'a gelen Y.K.'nın kullandığı panelvanla kara yolunda giderken, alkollü olduğu öne sürülen H.B.T. aniden yola çıktı. Sürücü, yayaya çarpmamak için direksiyonu kırdı. Kontrolden çıkan araç, H.B.T.'ye çarptıktan sonra şarampole düşerek menfeze vurdu. Kazada, araçta bulunan biri çocuk 3 kişi öldü.Sürücü ve yaya ile birlikte 5 kişi yaralandı. Yayanın yapılan muayenesinde, 65 promil alkollü olduğu belirlendi. Üç kişinin ölümüne neden olan alkollü yaya hakkında, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçlamasıyla Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.Mahkemenin talebi doğrultusunda rapor hazırlayan Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi ise alkollü olan sanığın ilk geçiş hakkını, gelmekte olan mağdur idaresindeki araca vermeden yolun karşısına geçmeye teşebbüste bulunarak kazaya sebebiyet verdiği ve bu nedenle asli kusurlu olduğunu belirtti. Mağdur Y.K.'nın ise alt düzeyde tali kusurlu olduğunu ifade etti. Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık H.B.T.'yi 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırdı.Ceza davasıyla ilgili temyiz süreci devam ederken, aynı kazada yaralanan ölenlerin yakınları, Karayolları Genel Müdürlüğü ve sigorta şirketine 550 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı. Akyazı Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülmeye başlayan davada, mağdurların avukatı, şikayet dilekçesinde, kazanın, yol çalışması yapılan ancak hiç bir güvenlik önlemi, uyarı levhası veya işareti olmayan tek gidiş ve tek gelişli yolda meydana geldiğini ifade etti. Müvekkili olan ve aynı kazada yaralanan sürücü Koç'un, 80-85 kilometre hızla giderken, yola aniden çıkan ve yol üzerinde düzensiz hareketler yapan aşırı alkollü yayaya çarpmamak için direksiyonu çevirdiğini ve aracın beton menfeze çarptığını kaydeden avukat, şu ifadelere yer verdi:"Kaza tutanağında alkollü yaya tam kusurlu, sürücü ise kusursuz gösterilmiş. İdarenin durumu irdelenmemiştir. Tespit tutanağı gerçeği yansıtmadığı gibi detaylı bir değerlendirmenin ürünü olmadığı açıktır. Yol boyunca hiçbir uyarı, işaret, aydınlatma, güvenlik şeridi veya bariyer bulunmamaktadır. Yol kenarındaki inşaat halindeki beton menfezin yola cepheli ön bölümünün dolgu malzemesi ile doldurulmayıp boş bırakılmıştır. Belirtilen hususlar Karayolları açısından ağır kusur niteliğindedir. Kazanın oluşumunda ana etkenlerden biridir. Beton menfeze çarpılmasaydı araç düz zeminde tarla içinde ilerleyecekti."

13 Eyl 2014 - 12:25 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.