Gururlu bakış...

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş Sapanca Gölünden yüzde 61 civarında tasarruf elde edildiğini açıkladı.

Akçay Barajı devreye alındığında Sapanca Gölü’nden temin edilen içmesuyundan yüzde 61 oranında tasarruf sağlanacağını belirten SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş,

“Akçay Barajı’nın tamamlanmasıyla birlikte bir taraftan şehrimizin içmesuyu geleceğini garanti altına alırken bir taraftan da Sapanca Gölü’nden tasarruf sağlayacağız. Proje ile şehrimizin enerji üretim kapasitesini de en az iki katına çıkaracağız” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Sapanca Gölü’ne alternatif içmesuyu kaynağı oluşturmak amacıyla hayata geçirilen Akçay Barajına dair önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Rüstem Keleş,“Sapanca Gölü, içmesuyu bakımından dünyanın en önemli gölleri arasında. Şehrimizin ve bölgenin de en önemli içmesuyu kaynağı. Kurum olarak Sapanca Gölü’nün korunması adına önemli çalışmalar yürütüyoruz. İçmesuyu anlamında Sapanca Gölü’ne alternatif oluşturmak amacıyla Türkiye’de ilk defa bir yerel yönetim olarak baraj inşa ediyoruz. Akçay Barajı tamamlandığında gölden temin ettiğimiz içmesuyundan yüzde 61 oranında tasarruf sağlayacağız” diye konuştu.

Göle 100 milyonluk garanti

Akçay Barajı ile şehrin içmesuyu geleceğine önemli bir garanti oluşturacaklarını belirten SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, “Bin metre rakımlı Pamukova Eskiyayla havzasında 100 milyon liralık yatırımla hayata geçirdiğimiz Akçay Barajı hızla yükseliyor. Baraj gövdesinde 700 bin metreküp kaya dolgusu yapıyoruz. Gövde yüksekliğimiz 43 metreyi aşmış durumda. Tamamlandığında ise 75 metre yüksekliğe sahip olacak. Ekiplerimiz bölgede çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Sapanca Gölü içinde önemli bir garanti olacak. Sapanca Gölü 2013 yılında yaşanan mevsimsel kuraklık nedeniyle ciddi bir riskle karşı karşıya kalmıştı. Kurum olarak aldığımız önlemler ile birlikte şuanda göl seviyemiz oldukça iyi durumda. Akçay Barajı’nın da tamamlanmasıyla birlikte bir taraftan şehrimizin içmesuyu geleceğini garanti altına alırken bir taraftan da Sapanca Gölü’nden tasarruf sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

40 milyon metreküp tasarruf

Dr. Rüstem Keleş, “Gölden temin ettiğimiz suyu ileri teknoloji tesislerde arıtarak vatandaşlarımızın musluklarına ulaştırıyoruz. Bu rakam yıllık ortalama 65 milyon metreküp. Akçay Barajı’nın devreye alınmasıyla 40 milyon metreküplük içmesuyu potansiyeli oluşturacağız. Barajımızda su seviyesi maksimuma ulaştığında yaklaşık 860 dönümlük alanı kaplayacak. Sapanca Gölü’nden temin ettiğimiz içmesuyundan yüzde 61 oranında tasarruf sağlayacağız. Böylelikle Sapanca Gölü’müz insani kullanım baskısından büyük ölçüde kurtarılmış olacak. Sakaryalıların muslukların Akçay’ın suyu ulaşacak. Yerel yönetimler arasından baraj inşa eden ilk belediyeyiz. Şehrimizin ve vatandaşlarımızın en az 50 yıl içmesuyu anlamında sorun yaşamaması adına Türkiye’de ilkleri hayata geçiriyoruz”dedi.

Enerji üretimi iki katına çıkacak

Keleş, “Bildiğiniz üzere Akçay Barajı sadece içmesuyu projesi değil. Gövdede devam eden çalışmaların yanı sıra ekiplerimiz Akçay Barajı ile Hızırilyas Su Yönetim Merkezi arasında bağlantı sağlayacak 47 kilometrelik çelik isale hattında da çalışmalarını sürdürüyor. Yaklaşık 1,5 metre çapındaki hattın şuana kadar 39 kilometrelik kısmını tamamladık. Söz konusu içmesuyu hattımızın 3 farklı noktasında toplamda 12 megawatt elektrik üretim kapasitesine sahip HES’ler de inşa edeceğiz. İkramiye, Hacımercan ve Hızırilyas bölgelerinde kurulacak HES’ler ile şehrimiz için enerji üreteceğiz. Bu yönüyle de projemiz Türkiye’de bir ilk. Akçay Barajı ile içmesuyu sağlamanın yanında şehrimizin enerji üretim kapasitesini en az iki katına çıkaracağız.” dedi.

11 Haz 2017 - 14:12 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.