DÜŞMAN OKLARIN GÖSTERDİĞİ HEDEF!

Abdülhamit’i Anlamak!

Örneği Mostar Köprüsünden veriyor seyrettiğim videodaki konuşmacı. Sırplar Osmanlıdan kalma ne var ise Bosna’da yıkmaya and içmişler.

Mostar köprüsüne ardı ardına ateş ediliyor, bir türlü yıkamıyorlar. Durup düşünmüş ve hedef olarak kilit taşına nişan almışlar.

Tek atış ve tarihi köprü yıkılıyor.

Tarihte öyle şahsiyetler vardır ki, bir ikincisini yerine koymak zordur.

O sebep ile düşman oklarına dikkat etmek gerekir, o kimi gösteriyor ise ona sahip çıkmak o dönemin insanlarına farzdır.

Bakın Feylesof Rıza Tevfik II. Abdülhamit dönemini yaşamış ve onun iktidarı döneminde ona muhalif olan yazarlarımızdan biriydi.

Bir fani olan II. Abdülhamit Handa bu geçici âlemdeki ömrünü tamamlamış, ebediyete intikal etmişti. İşte asıl yokluğu Payitahttan indirilmesinin ardından anlaşılır olmuştur. Öldüğünde ise iş işten çoktan geçmişti.

Rıza Tevfik Yüce Hakanın ölümünün ardından yazmış olduğu Sultan Abdülhamid Han’nın Ruhaniyetinden İstimdad şiirinin ilk iki dörtlüğünde pişmanlığını bakın nasıl belirtmiş.

Neredesin şevketlim, Sultan Hamid Han?

Feryadım varır mı yüce makamınıza?

Ölüm uykusundan bir an uyan,

Şu nankör milletin bak günahına,

Tarihler ismini andığı zaman,

Sana hak verecek, ey koca Sultan;

Bizdik utanmadan iftira atan,

Asrın en siyasi Padişahına.

Bugün o dönemleri hiç yaşamadıkları halde, yalan yanlış birkaç bilgi kırıntıları ile Abdülhamit Hana iftira atanlar Rıza Tevfik’i anlamak zorunda.

Abdülhamit Han ‘emniyet’ dediğinde ‘hürriyet’ diyenler, onun yokluğunda hürriyete hasret kalmış, bu ülke topraklarında tutunamayıp, kendilerine yaşamak için başka toprakları yurt edinmişlerdir.

Şimdi bize düşen!

-“Tarih bizim önümüze de bir kilit taşı çıkarmış ise ona sımsıkı sarılmak, düşman oklarına kendimizi siper etmek düşer.”

Tatbikî burada sorulması gereken soru ‘Kim ki! Bu zamanda ki kilit taşı?’

İmam Şafi Hazretlerine ait şu söz bize yönümüzü tespit etmek için kâfi gelebilir.

-“Fitne zamanlarında kim doğru yoldadır anlamak için düşman oklarının kime döndüğüne bakınız.”

Evet, bugün tüm olan biten gözlerinizin önünde iken size kim? Kim diri anlatacak değilim. Her birimiz çok şükür ki aklından şüphe edenimiz yoktur.

Çok kereler kendimizi çok akıllı da hissettiğimiz olmuştur. O vakit düşünüp bu kilit taşı kimdir belleyelim, ona sahip çıkalım.

Çok kişiye şimdi vatan mezardır,

Herkesin beladan nasibi vardır

Selametle eren pek bahtiyardır,

Harap ülkenin şen sabahına.

Bu dörtlükte yine Feylesof Rıza Tevfik aynı şiirinde Abdülhamit han sonrası olan biteni açıkça belirtmiş. Aynı pişmanlıkları yaşamamak için isterim ki!

-“Kilit taşının kim olduğu iyi analiz edilip bulunsun. Tarih yine önümüze bir kilit taşı çıkartmış ise es geçilmesin, iyice araştırılıp bulunup sahip çıkılsın.”

Muhakkak görüyorsunuzdur! Anlatmaya gerek yok, her şey ortada!

-“Zaten gizli saklı ne kaldı ki?”

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Bayram Akyüz - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.

01

ünal kırımçaklı - Belediyelerin hemen hepsi seçim ile uğraşıyor.Hizmetler tamamen aksadı. Şehir, caddeler , sokaklar, parklar dökülüyor.Seçimi partiye, vekil adaylarına bırakın, belediye imkanlarını ve mesailerini şehre ayırsınlar. Nedir bu ya.60 dan beri seçim gördük, belediyelerin, kurumların bu kadar siyasete karıştığını görmedik. Kendinize gelin lütfen!.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Mayıs 11:51