Doğru yönetim anlayışı ve kalıcı çözümler

Sakaryaspor’da 2016-2017 sezonunda yaşanan şampiyonluğun ardından yeni sezon hazırlıkları kısa süre içerisinde başladı.

Aynı süreç içerisinde maddi sıkıntıların yaşandığı, Büyükşehir Belediyesi dışında bir yerden para akışı sağlanamadığı, Yeni Atatürk Stadyumu’nun sezon açılışına yetişememesi ihtimalinden dolayı kombine satışlarının istenen seviyeye ulaşmadığı, bu nedenlerden dolayı maddi zorluklar yaşandığı medyada geniş yer buldu.

Bu süreç içerisinde Sakaryaspor Genel Kurula gitti. Yönetim kadrosuna mali katkı sunabilecek isimlerin getirileceği yazıldı çizildi. Ama ne gariptir ki yeni yönetimden de maddi destek gelmediği gibi bir de Danışma Kurulu adı altında bir kurul oluşturuldu.

Ama Sakaryaspor’a bir Danışma Kurulu değil ‘Maddi Destek Kurulu’ gerekiyordu. Nitekim nasıl bir misyona sahip olduğu bilinmeyen bu yapı elini cebine atmadığı gibi fayda da sağlayamadan dağıldı.

Yeni sezonun kadro yapılanması için şampiyonlukta büyük pay sahibi olan futbolcuların önemli bir kısmı kadroda tutuldu.

Çok büyük ölçüde Büyükşehir Belediyesi’nden sağlanan maddi destekle transferler yapılmaya başlandı.

O kadar çok transfer yapıldı ki şöyle bir ilk 11 kurulmak istendiği zaman iki takım yazılabiliyor, yedeklere de oyuncu ayrılabiliyordu. Kurulan bu takımın maliyetinin ise 10 milyon lirayı bulduğu ifade ediliyordu.

Bu kadar çok transfer gerekli mi sorularına ise Başkan İsmail Gürses aynı cevabı veriyordu; “Planlarımızı önceden yaptık, scout ekibimizin belirlediği oyuncuları alıyoruz, bir sıkıntı yok.”

İlk haftalarda alınan olumsuz sonuçlara yönelik olarak oyuncu bolluğundan ve kadro dışı kalan oyunculardan dolayı takım içi huzurun bulunmadığı, alınan oyuncuların yeterli hırsa sahip olmadıkları gibi nedenler öne sürüldü.

İlerleyen haftalarda yeni stadyumun da açılmasıyla birlikte iyi sonuçlar alınmaya başlandı ama bu çok uzun sürmedi.

Takımda maddi sıkıntılar baş göstermeye başladı. Futbolcuların paraları ödenemedi. Kaynak bulunamadı ve bulunamıyor.

Belki de kaynak hiç aranmadı. ‘Nasıl olsa Büyükşehir Belediyesi var, Zeki Toçoğlu var’ denilerek hiçbir girişimde bulunulmadı.

Takımdaki sıkıntılı durumların üzerine Tatangalar; “Haklı olarak ve sadece Sakaryaspor’u düşünenler olarak korkuyoruz” şeklinde bir açıklama yayınladılar.

Bu anlık takım performansı ya da transfer isteği gibi bir açıklamadan ziyade yönetime uyarı niteliğinde bir açıklamaydı.

Açıklamadan bir ay sonra Tatangalar Grubu Lideri Yılmaz Şen, yani nam-ı diğer Keçi Yılmaz bir röportaj vermiş.

Röportajında kulübün uzun yıllardır kötü yönetildiğini, kurumsallaşamamasından kaynaklı problemler yaşadığını ve artık kalıcı çözümler istediklerini ifade etmiş.

Sakarya’nın bir futbol şehri olduğunu söyleyen Şen, altyapıda hala çok önemli yeteneklerin yetiştiğini belirtmiş.

Kulüp yönetiminde ise ne bir transfer stratejisi, ne bir planlama gördüklerini, sadece Büyükşehir Belediyesi’nden gelecek desteğe endeksli bir planları bulunduğunu söylemiş.

Zeki Toçoğlu da yaptığı açıklamalarda hem Sakaryaspor’un hem Büyükşehir Basketbol Takımı’nın şehrin desteğine ihtiyacı olduğunu söylemişti.

İki kulübün sadece Büyükşehir kaynaklarıyla uzun yıllar sağlıklı bir şekilde ayakta kalamayacaklarını, mutlaka kurumsallaşmaları gerektiğini ısrarla vurgulamıştı.

Bugün gelinen noktada Büyükşehir Basketbol Takımı’nın kaynaklarını iyi değerlendirerek, doğru bir planlamayla ilk defa yer aldığı Basketbol Süper Ligi’nde önemli başarılara imza attığını görüyoruz.

Hal böyle olunca şehir içi ve şehir dışı dinamiklerde kulübe ilginin arttığını, destek sağlanabildiğini az da olsa görmeye başladık.

Sakaryaspor’da ise tam tersi bir durum söz konusu. Belli bir kaynağa güvenerek yapılan keyfi harcamalar, çözüm üretmek için ciddi girişimlerde bulunmamak gibi durumlar nedeniyle yap boz yöntemi izleniyor.

Yüksek maliyetle alınan oyuncular gönderiliyor. Bunların yanında geçtiğimiz yıl takıma büyük katkı sağlayan. Bu sezon da oynadığı maçlarda güzel performans ortaya koyan Fatih Özçelik gibi bir oyuncu 150 bin lira için Ordu’ya gönderiliyor.

Takımdan en son ayrılan oyuncu olan Murat Akın’ın sözleşmesine 4 yıllığına 6 milyon lira yazıldığı medyada yer buluyor.

Sakaryaspor’u kurtaracak, kurumsal bir kimliğe büründürecek, geleceğini parlatacak yönetim tarzı günlük başarılara odaklanmayı bırakmalı.

Artık Sakaryaspor kurumsal bir yapıyla gelir kaynaklarını oluşturmuş, altyapısına önem veren, belki ağır ağır ama sağlam adımlarla güçlenerek yoluna devam eden bir anlayış benimsemeli.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ömer Razı - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.

01

sserdivanlı - Eyyy Serdivan Belediye başkanımız! O köprünün adı, bin yıldır 'TARİHİ BEŞKÖPRÜ' Siz ona ne diye başka İSİM VERİYOR, BAŞKA İSİMLE ANIYORSUNUZ? Sakarya iline, nehrine sangarius diyormuyuz? İdtanbula neden eski başka isim demeyoz. Neden gavurca öne çıkıyor? Oköprü, asına da mahalle kurulan TARİHİ BEŞKÖPRÜ'dür.Dilimize sahip çıkınız! Bağlar caddesine bakınız! Lütfen ama.Sevgimizi heder etmeyiniz!'

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ocak 13:17