Diyabetli her iki kişiden biri hasta

Özel Adatıp Sakarya Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Müyesser Saykı, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle, hastalıkla ilgili bilgiler verdi.

Doç. Dr. Müyesser Saykı, “Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen ‘diyabet’, vücutta karın bölgesinde yer alan pankreas organının, yeterli miktarda, kan şekerini düşüren bir hormon olan insülin hormonunu üretememesi (tip 1 diabetes mellitus) veya üretilen hormonun vücutta etkili bir şekilde görevini yapamaması (tip 2 diabetes mellitus) sonucu kan şekerinin yükselmesi ile karşımıza çıkan bir hastalıktır.” dedi.

Obezitenin artmasının ve hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasının diyabet tanısında artışa ve diyabetin daha erken yaşlarda çocukluk döneminde bile görülmesine neden olduğunu belirten Doç. Dr. Müyesser Saykı sözlerine şu şekilde devam etti; “Diyabetli 2 kişiden biri diyabetli olduğunu bilmemektedir.

Oysa diyabet önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Aynı şekilde diyabetli hastalarımızda gördüğümüz diyabet ilişkili organ hasarları da önlenebilir ve tedavi edilebilir durumlardır. Bu nedenle sağlıklı ve diyabet riski taşıyan bireylerin diyabetin önlenmesi konusunda bilgilenmesi ve farkındalığın oluşması çok önemlidir. Aynı şekilde diyabetli hastalarımızda organ hasarı oluşmasının önlenmesi için bilgilenmek ve farkındalığın oluşması çok mühimdir.

Diyabet önlenebilecek bir hastalık iken önlenemediğinde ve kan şekeri yüksekliği kontrol altına alınamadığında görme kaybına, böbrek yetmezliğine, kalp krizine, ayak veya bacak kesilmelerine, bazı kanser tiplerinde artışa ve yaşam süresinin kısalmasına neden olmaktadır. Özellikle kalp damar hastalığı, hipertansiyon, gebelikte şeker hastalığı, obezite, anormal kan yağ seviyeleri ve birinci derece akrabalarda diyabet öyküsü olan kişilerde diyabet gelişme riski, olmayanlara göre artmıştır.

Ailecek sağlıklı beslenme önerilerine uyulması ve fiziksel aktivitenin önemsenmesi diyabetin önlenmesi ve diyabetli hastalarımızın kan şekerlerinin kontrolü açısından çok önemlidir. Hem tip 1 diyabetin hem daha sık gördüğümüz tip 2 diyabetin kontrolünde kişiye özgü beslenme programının, kişiye özgü fiziksel aktivitenin ve kişiye özgü tedavilerin, tedavi hedeflerinin belirlenmesi hastalığın takibinde çok önemlidir.”

14 Kas 2018 - 15:48 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.