Derin kesiklere hemen müdahale edilmeli

Kurban kesiklerinde enfeksiyona dikkat

Sağlık uzmanları Kurban Bayramı’nda sık yaşanan kesiklere karşı uyarıyor.

Önemsiz gibi görünen kesikler, kan kaybı ve enfeksiyon gibi daha büyük sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Bir yeriniz kesildiğinde kan kaybı olmamasına dikkat edilmelidir. Ciddi kan kaybı olan kesiklerde, kanamanın kanayan yerin üzerine bastırarak durdurulması gerekiyor.

Yüzük ve kol saati gibi aksesuarlar çıkarıldıktan sonra, el kalp seviyesinde tutulmalı ve eklemleri aşırı bükülmeden uygun pozisyonda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Sızıntı tarzında bir kanama olduğu fark edildiğinde, kanayan kısım kalp hizasından yukarıya gelecek şekilde kaldırılarak, kanama belli oranda azaltılabilir.

Enfeksiyonlara dikkat

Kesiklerin, yani açık yaraların, enfeksiyon olmaması için iyice temizlenmesi gerekiyor. Kesiğin üzeri kirlenmişse sabunlu suyla veya temiz bezle yıkanması ve yara içinde olabilecek hayvan tüyü, kum parçası gibi yabancı cisimlerin çıkarılması önem taşıyor. Ancak bu yapılırken yarayı çok zedelemeden temizlemek gerekiyor, aksi takdirde kanama artabiliyor.

Dikiş için zamana karşı yarışıyorsunuz

Ancak kesik derinse, dikiş atılabilmesi için zaman kaybedilmemeli, çünkü derin bir kesiğe belli bir zaman geçtikten sonra dikiş atılması mümkün olmuyor.

Bunun yanı sıra derin kesiklerin, tendon, kas ve sinir gibi dokulara zarar verme riski de bulunuyor. Böyle bir durumda çok kısa sürede müdahale edilmezse, kesiğin oluştuğu bölgede hareket kısıtlılığı, uyuşma, hissizlik gibi geri dönüşü olmayan sorunlarla karşılaşılabiliyor.

Bu yüzden ciddi ve derin kesiklerde hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi önem taşıyor.

Kurban Bayramı’nda en sık karşılaşılan kesiklerden biri de parmak gibi uzuvların kopması ile sonuçlanıyor.

Kopan uzvun dikilmesinde başarılı olunabilmesi için kopan parçanın zamanında ve doğru bir şekilde hastaneye götürülmesi gerekir.

Böyle bir durumda panik yapmak yerine, kopmuş parça temiz su ile yıkanmalı, ıslak temiz bir bezle sarılmalı ve su geçirmez bir torbaya konulmalıdır.

Bu torbanın buz üzerine yerleştirilerek hastayla birlikte hastaneye götürülmesi gerekiyor. Kopma seviyesi vücuda ne kadar yakınsa, yerine dikme öncesinde geçecek süre o kadar kısa olmalıdır. Bu nedenle zamana karşı yarışılan böyle durumlarda, çok hızlı hareket etmek hastanın sağlığı açısından önem taşıyor.

03 Eki 2014 - 22:35 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.