Dereler ıslah ediliyor göl korunuyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından Sapanca Gölü’nü ve göldeki doğal yaşamı korumaya yönelik çalışmalar devam ediyor.

Bu kapsamda Keçiayağı ve Sarp Derelerinin Sapanca Gölü ile buluştuğu noktada ıslah çalışmaları gerçekleştirdikleri bilgisini veren SASKİ Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı İbrahim Bal, “Göldeki devinimin sağlanması açısından derelerin taşıdığı sular büyük öneme sahip. Bizler de bunu sağlamak için gölü besleyen derelerde ıslah çalışmaları gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

3 bin 900 metreküp malzeme çıkarıldı

Keçiayağı ve Sarp Derelerinin taşıdıkları malzemeler nedeniyle göle döküldükleri noktada önemli bir birikme olduğunu söyleyen Bal, “Bu durum suyun akışını zorlaştırıyordu. Çalışmalarımızla 1,5 metre seviyesinde toplam 3 bin 900 metreküp malzeme çıkardık. Selle gelen ve Sapanca Gölü’nün dibine oturmuş çöpleri temizledik. Suyun hareket alanını genişlettik. Bölgeden ayrıca NATO Petrol Boru Hattı geçiyor. Bu hatta yaşanabilecek herhangi bir patlak durumunda yakıtların ıslah çalışması gerçekleştirdiğimiz bu iki dere vasıtasıyla göle karışmasını engelleyecek ve müdahaleyi kolaylaştıracak bir çalışma yaptık.

Derenin kotunu gölden 60-70 cm düşürerek havuzlama sistemi oluşturduk. Bu sistem ve derelerin ağızlarına kuracağımız bariyerlerle zararlı özellikleri bulunan katı ve sıvı atıkların göle karışmasının önüne geçeceğiz. Elimizde bulunan malzemelerle dere ağızlarında biriken zararlı maddeleri kolayca temizleyebileceğiz. Birinci dereceden içmesuyu kaynağı ve tabiat harikası olan gölümüzü korumak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

24 Eyl 2018 - 15:57 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.