Deprem fakrındalığı oluşturulmalı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından "Deprem Afet Farkındalığı ve Afet Bilinci Oluşturma" adlı bir seminer düzenledi.

Seminerde ilk olarak söz alan Jeofizik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu, 12 Kasım 1999 tarihinde meydana gelen ve 700'den fazla kişinin hayatını kaybettiği, 3 bine yakın kişinin de yaralandığı Düzce Depremi hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Depreme dayanıklı simetrik yapılar

İnşaat Mühendisliği eski öğretim üyesi Prof. Adil Altundal da depremin nasıl meydana geldiği ve depremden nasıl korunulması gerektiği konularında katılımcıları bilgilendirdi. Tedbir alınması durumunda bile depremin engellenemeyeceğini ve etkisinin azaltılamayacağını söyleyen Prof. Altundal, "Aldığımız tedbirler ve önlemler sayesinde yalnızca depremin meydana getirebileceği zararları önleyebiliriz" dedi.

İnşaat mühendislerinin en önemli görevinin depreme dayanıklı binalar yapmak olduğunu belirten Prof. Dr. Altundal, depremin oluşturacağı zararları azaltma yöntemi ile ilgili olarak Newton'un ikinci hareket yasası olan "f=ma" formülünü örnek gösterdi. Altundal, "Depreme dayanıklı bina tasarımında başlıca iki kural vardır. Birincisi, yapacağınız binanın hafif olması kuralıdır. İkincisi ise binanın kütlesinin iyi ayarlanması kuralıdır. Depreme dayanıklı bir yapı yapmak istiyorsak simetrik bir yapı yapmalıyız" diye konuştu.

Deprem konusunda yönetmeliklere uyulması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Altıundal, "Deprem yönetmelikleri zamanla değişiyor. Kurallar nasıl insanlar için ise yönetmelikler de mühendisler içindir. Teknolojideki gelişmeler, gerçekleşen depremlerin incelemeleri yönetmelikleri değiştirir" dedi. Prof. Dr. Altundal, günümüze kadar değişen yönetmelikler hakkındaki süreci ve bugün kullanılan mevcut yönetmeliği anlatarak, yönetmeliğe uyulmayan binaların deprem sonrası görüntüleri eşliğinde önemli bilgiler verdi.

Sıfırıncı dakikada müdahale

Sakarya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Hüseyin Kaşkaş ise AFAD hakkında bilgiler verdi ve önceliğin her zaman 'ölmeden önceki riskleri önlemek' olduğunu söyledi. 'Afet öncesi' kavramına dikkat çeken Kaşkaş, "Bazı ülkelerde 7 ve üzeri şiddette bir deprem olduğunda ölenlerin olmadığını ya da çok az olduğunu görüyoruz. Ama Türkiye'de 7 şiddetinde bir deprem olduğunda ölen insan sayısı çok fazla oluyor. Bunu için afet öncesine daha çok önem vermeliyiz" şeklinde konuştu.

Her an deprem olacakmış gibi depreme hazır olunduğu takdirde korkulmaması gerektiğini söyleyen Kaşkaş, "Kurum olarak amacımız, insanları bilgilendirmek ve afetler olmadan bilinçlendirmektir. Bu yüzden her an bir afet olacakmış gibi hazırlıklı olmamız, tedbirimizi almış olmamız gerekiyor. AFAD olarak ilkemiz, sıfırıncı dakikada müdahale etmektir" dedi.

En ucuz şey hayattır

AFAD'ın hayat kurtarma bilinci ile hareket ettiğini ifade eden Kaşkaş, şöyle devam etti: "İnsan için en önemli şey hayattır. Aynı zamanda insan için en ucuz şey de hayattır. Her şeyin bir riski var ancak tespit yapıp önlem alınması gerekiyor. Öncelikle bir ev alırken deprem yönetmeliğine uygunluğunu kontrol etmeliyiz. Alacağımız evin geniş olması, güzel olması bizim için ikinci planda olmalı. Evlerimizde eşyalarımızı mutlaka sabitlemeliyiz. Çünkü depremlerde ölen insanların büyük bir çoğunluğu binanın yıkılması yüzünden değil, sabitlenmeyen eşyalar yüzünden ölmüştür. Her evde bir yangın tüpü, bir afet çantası olmalıdır. Bunlar çok pahalı şeyler değiller. Öyle olsa bile yaşamak için ne kadar gerekiyorsa vermemiz gerekir. Önceliğiniz her zaman can olsun."

Türkiye hareketli bir zemine sahip

Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen de depremlerin meydana gelme nedenleri hakkında teknik bazı bilgiler verdi. Plakaların ve levhaların dünyanın üzerini bir yapboz gibi kapladığından ve depremlerin bunların hareketleri sonucu meydana geldiğini söyleyen Prof. Dr. Gülen, "Türkiye'nin topografya haritasına bakılacak olursa; Türkiye oldukça hareketli bir araziye, tektonik deformasyona sahip. 84 milyon yılda Arabistan plakası kuzeye doğru 500 kilometre hareket etti ve Türkiye deforme oldu. Bu da depremlere yol açtı" dedi.

14 Kas 2017 - 12:18 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.