Denizaltı'ndan Çıkan Ağlar Karasu'da Sergilenecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz” Kampanyasını Karasu’da başlatıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deniz çevresini korumak üzere yaptığı projelere bir yenisini daha ekledi. Bu proje ile amaç, denizlerimizin daha temiz olmasını temin etmek üzere deniz çevresinde Bakanlık tarafından yapılan çalışmalara ilave olarak denizlerin içini de temizlemek.

02.04.2015 tarihinde başlayan “Batık Gemilerin Çevresel Açıdan İncelenmesi Projesi” Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ile birlikte yürütülüyor. Proje kapsamında çeşitli nedenlerle karasularımızda batan gemilerin, çevresel etkileri, çıkarılması veya çıkarılmaması durumlarında alınacak tedbirler ve bu batıkların izlenme metodolojileri belirlenecek.

Diğer bir hedef ise, denizlerimizin gözle görünen kısımlarının temizliği kadar, içlerinde yatan tarihi ve kültürel hazinelerinin de aynı prensipler ile temizlenmesi ve korunmaya alınması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu amaçla oluşturduğu yeni dönem kampanyasının ismini bu misyona uygun olarak “İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz” olarak belirledi.

Bakanlık, tüm Türkiye kıyılarında geçerli olacak bu projenin ilk uygulama noktasının Sakarya Nehrinin Karadeniz’e kavuştuğu Karasu İlçesi’nin olmasına karar verdi. Bu amaçla, yarım asır boyunca tüm dünyada “Almanların Kayıp Denizaltıları” olarak bilinen, II. Dünya Savaşı sırasında Almanya’ da üretilerek Tuna Nehri üzerinden Romanya’nın Konstanza Limanı’nda suya indirilen altı adet denizaltıdan biri olan ve savaşın sonlarına doğru Alman donanmasının aldığı bir kararla Karasu sahili açığında kendini batırarak bugün sahilden yaklaşık 2,5 km açıkta 22 m derinlikte yatan U-20 denizaltısı seçildi.

Denizaltının bulunduğu alanda yapılan temizlik neticesinde;

U-20’nin üzerinde birikerek denizaltının gövdesinin aşınmasına ve parçalanmasına yol açan ağlar temizlenerek denizaltı dalış turizmine yeniden kazandırılmış oldu.

Bölgeye ait türler için sürekli bir tuzak niteliğinde olan hayalet ağlar tehlikesi ortadan kaldırıldı.

Bölge, deniz çöplerinden arındırılarak yeniden doğal haline getirildi.

Aynı zamanda dalış alanı olan U-20 denizaltısının temizlenmesi sonucu ortaya çıkan deniz çöpleri ve ağlar ile denizaltının temizlenmeden önceki ve sonraki halini gösteren fotoğraflar Karasu İlçesinde halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla 5 gün boyunca sergilenecek.

Serginin açılışı, 29 Mayıs 2015 tarihinde Sakarya İli, Karasu İlçesinde Kent Park’ta gerçekleştirilecek.

Mehmet KARAKAŞ

26 May 2015 - 11:54 - Kültür & Sanat



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.