Daha çok kadınlarda görülüyor

Kuru ve soğuk havalar, göz kuruluğunu tetikliyor.

Kuru gözün dünya üzerinde milyonlarca insanı etkileyen ve göz doktoruna başvurularınd görmeazlığından sonra ikinci sırada yer alan çok yaygın bir durum olduğuna dikkat çeken uzmanlar bu hastalığın kış aylarında daha çok görüldüğüne dikkat çekiyor.

Kadınlarda daha sık görülüyor

Göz kuruluğunun gözyaşının düzgün ya da yeteri kadar üretilemediği ya da buharlaşmasının arttığı durumlarda yaşanan bir sorun olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, kuru ve soğuk hava koşullarında gözde yanma, batma, kızarıklık ve bulanık görme gibi semptomlar görülmesinin hastalığın göstergesi olduğunu söyledi. Kuru gözün erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülen bir hastalık olduğunun altını çizen Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, “Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar arasında yaygındır. Günümüzde kontakt lens kullanımının yaygınlığına bağlı olarak giderek artan sayıda erkekte ve gençte de göz kuruluğuna rastlanmaktadır” dedi.

Uzun süre TV izlemek göz kuruluğu sebebi

Klimalı ortamların göz kuruluğunu artırabileceğini vurgulayan Opr. Dr. Yusuf yıldırım, hastalığa önlem olarak hava nemlendiricilerinin kullanılabileceğini söyledi. Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, çok uzun süre televizyon seyretmek, bilgisayar karşısında çalışmak ya da oyun oynamak gibi alışkanlıkların göz kuruluğunu artırabileceğini sözlerine ekledi.

Tedavi için suni gözyaşları kullanılıyor

Opr. Dr. Yusuf yıldırım, göz kuruluğu hastalığının tedavisini ise şöyle anlattı: “Kuru göz hastalarına öncelikle yerine koyma tedavisi uygulanır. Suni gözyaşları ve jellerle göz yüzeyini ıslatmaya yönelik tedaviler verilir. Bunlar çoğu zaman az ya da orta derecedeki basit göz kuruluğunda yeterli olur.”

Daha ileri durumlarda ise farklı ilaç tedavileri ya da ‘punktum tıkacı’ denilen bir yöntemin uygulanabileceğine işaret eden Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, bu yöntemle gözyaşı kanalına tıkaç takılarak gözyaşının kanala akmasının engelleneceğini ve gözyaşının gözde daha uzun kalmasının sağlanacağını belirtti.

Mesleği ya da eğitimi gereği uzun süre bilgisayar başında çalışmak zorunda kalan hastaların takviye suni gözyaşları kullanabileceğini aktaran Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, ancak bu suni gözyaşlarının bilinçsizce alınmaması ve mutlaka bir hekim tarafından önerilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Schirmer testiyle teşhis ediliyor

Göz kuruluğunun tanısında hastanın öyküsünün çok önemli olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, kuru göz şüphesinin mutlaka muayene bulgularıyla desteklenmesi gerektiğine işaret etti. Göz muayenesi dışında Schirmer testi, gözyaşı ozmolaritesi gibi göz testleriyle de hastalığın teşhis edilebileceğini belirten Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, bu testin içeriğiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Schirmer testinde gözyaşının miktarı değerlendirilirken, doktor tarafında yapılan bazı testlerle de kalitesi değerlendirilir”

Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, gözde yabacı cisim hissi, batma, kaşıntı, sulanma, ışığa karşı aşırı duyarlılık gibi belirtileri olan “göz kuruluğu” hastalığına karşı alınabilecek önlemlerle ilgili şunları söyledi: “Bilgisayarda çalışmaya zaman zaman ara verilmesi iyi olur. Kuru göz sorunu olan kişiler 30-45 dakikada bir bilgisayarda çalışmayı bırakıp gözlerini dinlendirmeli. Bilgisayar ekranının göz seviyesinin altında olmasına dikkat edilmeli.

05 Ara 2014 - 21:57 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.