Çevre ve Şehircilik Bakanına ilk soru!

CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, 3. Organize Sanayi Bölgesi'nden Sakarya Nehri'ne bırakılan atık su ve meydana gelen balık ölümleriyle ilgili yeni atanan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan yanıt istedi.

3. OSB'ye, daha 6 ay önce, nehri kirlettiği için 145 bin lira ceza kesildiğini hatırlatan Özkoç, "Şubat ayı itibariyle yeni sistemin devreye gireceği ve hiçbir sorun kalmayacağı açıklanmıştı. Anlaşılan o ki, bir iki ay değil, aylardır bu işin sağlıklı bir işleyişi olmamış. 3. OSB'de neler oluyor, neden bu sorun, göz göre göre hala çözülmüyor, anlayabilmiş değiliz. Bugün bile ortada çelişkili açıklamalar var. Bir taraf 15 gün, başka bir yetkili taraf ise 3 ayda arıtmanın halledilebileceğini söylüyor. Böyle bir ciddiyetsizlik olmaz" dedi.

Özkoç, "İnsanlarımızın canına, sağlığına, doğaya kasteden bu kadar büyük bir ihmalin peşini bırakmayacağız. Yapanın yanına kar kalan, ihmalin pardon deyip geçiştirildiği bir sistem, insanlarımızın hayatını zehir ediyor. Herkes yaptığı işin hesabını vermeli" dedi.

"VATANDAŞLARA YÖNELİK ÖNLEM VE UYARILAR ORTAYA KONULMALI"

Nehirde kirlenme ve çevreye yayılan korkunç kokunun ardından toplu balık ölümlerinin gündeme geldiğini belirten Özkoç, ortaya çıkan tablonun basit ve çelişkili açıklamalarla geçiştirilemeyeceğini, insanlarımızı koruyacak önlemlerin ve uyarıların da derhal ortaya konulması gerektiğini söyledi.

Özkoç, şöyle konuştu:

"Bulanık bir tablo var, net cevaplar bekliyoruz; Atık suyun arıtılmasına ne zaman başlanacak? Ne zaman tam randımanlı bir arıtma sağlanacak? Suya karışan bu siyah kimyasalın içeriği nedir? Çevreyi, suyu, sudaki canlıları ve insanlarımızın sağlığına nasıl bir etkisi var? Bu etki ne kadar sürecek? Nasıl bir önlem alınacak? İnsanlarımızın nelere dikkat etmesi gerekiyor?

"DEVLET-VATANDAŞ İLİŞKİSİNDE 'PARDON' OLMAZ"

Atık suların arıtmadan geçirilmeden nehre bırakılması ardından yaşanan balık ölümlerinin nedeni nedir? Nehirdeki kirlilikle bir bağlantısı var mıdır? Soluduğumuz havayı, içtiğimiz suyu, besinimizi zehirleyen sorumlular kimlerdir?

Devlet vatandaş ilişkisinde "pardon" olmaz. Derhal sorumluların açığa çıkarılması, bir çözüm takviminin ortaya konulması ve böyle bir ihmalin bir daha yaşanmayacağı işleyişin sağlanmasını bekliyoruz. "

BAKAN'DAN YANIT İSTENEN SORULAR

Özkoç'un, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'dan yanıtını istediği sorular şöyle:

- Sakarya 3. Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan kaç firma, üretimde kullandığı suyu, Sakarya Nehri'ne bırakmaktadır?

- Sözkonusu firmaların tamamında artıma tesisi bulunmakta mıdır?

- Sakarya 3. OSB'de yer alan kaç firma, geriye dönük 3-4 aylık süreçte, üretimde kullandığı atık suyu arıtmadan geçirmeden Sakarya Nehri'ne bırakmıştır?

- Sakarya Nehri'ne bu şekilde kaç metreküp atık su bırakılmıştır?

- Arıtmadan geçirilmeden Sakarya Nehri'ne dökülen atık suyun kimyasal içeriği nedir? Bu kimyasalın, çevreye, suyun kalitesine, suda yaşayan canlılara ve insan sağlığına etkisi nedir?

- Sakarya Nehri'nde görülen balık ölümlerinin, 3. OSB'den nehre boşaltılan atık suyla bir ilgisi bulunmakta mıdır?

- 3. OSB'de arıtma tesisleriyle ilgili nasıl bir sorun yaşanmış veya yaşanmaktadır? Sorun çözülebilmiş midir?

- Sakarya Nehri'ne arıtma tesislerinden geçirilmeden atık su bırakan firma veya firmalar ile sorumlular hakkında yasal işlem yürütülmekte midir?

11 Tem 2018 - 14:49 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.