Cebiniz Değil, Gözünüz Kurumasın

Bilgisayar, televizyon, tablet, akıllı telefonlar, HD yayın, 3D yayın gibi giderek artan sayıda farklı ortam gözlerimizi zorluyor. Teknolojik aletler...

Bilgisayar, televizyon, tablet, akıllı telefonlar, HD yayın, 3D yayın gibi giderek artan sayıda farklı ortam gözlerimizi zorluyor.

Teknolojik aletler ile yakın temasta olmak, bilgisayar kullanımının giderek artması, kapalı ortamlarda uzun süre çalışma, kontakt lens kullanımı gibi faktörlerin artmasıyla beraber göz kuruluğu genç yaşlarda bile görülebiliyor.

Özellikle ofis çalışanlarında sık sık yanma, batma, yabancı cisim hissi ve bulanıklık gibi şikayetlere rastlanıyor.

Gününün büyük çoğunluğu bilgisayar başında geçirenler için göz kuruluğu daha da büyük bir risk oluşturuyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Eğrilmez, göz kuruluğunun yaşam kalitesini belirgin biçimde etkileyen bir göz yüzeyi sorunu olduğunu ifade ediyor.

Kuru göz hastaları 3-5 kat fazla problem yaşıyor

Prof. Dr. Sait Eğrilmez’e göre normalde dakikada 12 defa, günde ortalama 10 bin defa göz kırpıyoruz. Ama okurken, bilgisayar karşısında, araba kullanırken ve televizyon izlerken göz kırpmayı unutuyor ve farkında olmadan ihmal ediyoruz, bu sayı dakikada 4-5 kereye kadar iniyor.

Göz kuruluğu ofisteki başarınızı etkiliyor

Göz kuruluğunun ofiste verimi ve başarıyı da etkileyebilen bir durum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sait Eğrilmez, şöyle devam etti: “Normalde dakikadaki göz kırpma sayımız 10-15 arasında iken, bilgisayar kullanımı esnasında bu sayı yaklaşık %60 oranında azalıyor. Ofis çalışanlarında göz kuruluğuna %10.1-21.5 oranında rastlanıyor. Bugün en sık görülen göz hastalıklarından biri olan kuru göz sendromu çok sayıda insanı etkileyen fakat fazla bilinmeyen göz rahatsızlıkları arasında yer alıyor. Göz kuruluğu okuma, çalışma, bilgisayar kullanma sürelerini de etkileyebiliyor. Bu konforumuzu ve yaşam kalitemizi bozan, işyerinde verimi düşüren ve bizi mutsuz eden bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bunların altında yatan sebeplerden en önde geleni kuru gözdür. Ancak, yaşam şartlarını değiştirerek kuru göz şikayetlerini azaltmak mümkündür. Göz kuruluğu sorunu yaşayanların bol su içmeleri, gözlerini ovalamamaları, ağır makyaj yapmamaları, sigara ve dumandan uzak durmaları gerekir. Görüşünüzde bulanıklık, gözlerinizde yanma, batma, yorgunluk veya yabancı cisim hissi varsa mutlaka göz doktorunuza başvurun.”.

20 Haz 2014 - 15:17 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.