Caz festivali, projelere sanatsal değer katacak

Beşköprü (Justinianus), 1500 yıla yakın tarihi ile günümüze kadar ulaşabilen dünyanın en eski taş köprüleri arasında önemli bir yere sahip. Tarihi İpekyolu güzergâhında Asya’dan Avrupa’ya ve Avrupa’dan Asya’ya orduların ve ticaret kervanlarının geçişine binlerce yıldır şahitlik eden Beşköprü’nün aynı zamanda Adapazarı’nın ticaretinde de önemli yeri var.

Adapazarı, Osmanlı devletinin en önemli yerleşim yerlerinden biri olarak özellikle son 200 yılda tarım ürünlerinde de İstanbul’un ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir merkez oldu.

Ancak verimli topraklarında üretilen mısır, şeker pancarı, buğday, fındık, patates, kabak, ayçiçeği gibi ürünlerden bugüne kadar bir marka çıkaramadı. Bu ürünlerin değerinden çok ekimi, hasadı, depolanması, fiyat ve pazarlama aşamalarındaki sorunlar hep ön planda oldu. Başta patates, kabak, ayçiçeği ve şeker pancarı olmak üzere birçok tarım ürünü eskisi kadar üretilmiyor artık. Ancak fındık ve mısır Sakarya’nın halâ en fazla üretilen iki ürünü olarak Türkiye toplam üretimi içinde de önemli bir paya sahip. Her yıl değişmekle beraber Sakarya’nın mısır üretimi ortalama 500 bin ton civarında. Fındık üretiminde de Ordu’dan sonra ikinci sırada geliyor. Ancak depolama imkânı olmadığı için hasat sonrası hemen pazara sunulan mısır ve fındık genellikle değerinin altında işlem görüyor.

Aynı zamanda bir tarım şehri olan Sakarya’da lisanslı bir depo olmadığı için ne yazık ki çiftçiler bugüne kadar lisanslı depoculuğun sunduğu imkânlardan yararlanamadılar.

Yıllardır devam eden depolama sorununu çözecek hamle ise Sakarya Ticaret Borsası’ndan geldi.

Sakarya Ticaret Borsası başkanı Adem Sarı, yönetim kurulu üyeleri ve borsa idari personelleri ile birlikte Hendek Bayraktepe tesislerinde düzenlediği basınla tanışma ve proje tanıtım toplantısında açıkladı projelerini.

İlk etapta Adapazarı’nda yapmayı planladıkları 50 bin tonluk lisanslı mısır deposunu hemen faaliyete geçirmeyi planladıklarını ifade eden başkan Sarı, daha sonra da Hendek ve Akyazı arasında 20 bin tonluk, Karasu ve Kocaali arasında da 20 bin tonluk lisanslı fındık deposu yapmak için çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Sakarya tarımı için önemli ve gerekli olan lisanslı depoculuk bugüne kadar ihmal edilmiş bir proje.

Basit anlatımla, bir çiftçi ürününü hasat ettikten sonra ürünün bol olduğu sezonda ucuz fiyattan satmaktansa lisanslı depoya koyarak değerlendiğinde veya ihtiyacı olduğunda istediği zaman satabilecek. Ürünler devlet denetiminde ve güvencesinde olacak. Tarım ürünleri lisanslı depolarda uygun fiyata, sağlıklı ve daha uzun süre saklanabilecek.

Sakarya Ticaret Borsası, tarım fuarı da düzenleyecek. 25-28 Ekim tarihleri arasında Hendek’te düzenlemeyi planladığı Sakarya Tarım ve Hayvancılık Makinaları Teknolojileri ve Yem Fuarına rekor sayıda bir katılım bekliyor Sakarya Ticaret Borsası yönetimi.

Başka projeleri de var Sakarya Ticaret Borsası’nın.

Bu projelerden biri çiftçilerin ve öğrencilerin eğitileceği, Uygulamalı Tarım Merkezi Projesi, diğeri de eski Sakarya köprüsü üzerinde dünyada tanınmış sanatçıların da katılacağı Uluslararası Nehir Kelebekleri Caz Festivali Projesi.

Caz festivali, Sakarya Ticaret Borsası’nın en renkli ve akılda kalan projesi olmanın yanında tarım projelerine de sanatsal bir değer katacak. Buna da ihtiyaç var.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hasan Coşkun - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.