• BIST 104.539
  • Sakarya 1 °C
  • Kocaeli 1 °C

Basın Açıklaması SGC Binasında

Emeklilikte yaşa takılanlar Avrupa insan hakları Mahkemesi’ne gitmeye hazırlanıyorlar.

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle

Basında EYT olarak bilinen Emeklilikte yaşa takılanlar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM’e gitmeye hazırlanıyorlar. Bir süredir yapılan çalışmalarda sona yaklaşıldı. EYT grubu Türkiye genelinde bir araya gelip seslerini duyurmak için yoğun çalışma içinde içindeler. Bu konuda dernekleşme kararı alan mağdurlar Sakarya’da bilgilendirme toplantısı yapacaklar. Dernek kurucularından yapılan açıklama şöyle; “ Bilindiği gibi 1999 öncesi SSK/SGK lı olarak çalışmaya başlayan herkes EYT yani ‘emeklilikte yaşa takılanlar’ grubuna girmektedir.

1999 tarihinde yapılan bir değişiklikle emeklilik yaşları ötelenmiş ve 5000 gün prim emeklilik için yeterliyken 9000 bin gün prim yatırdığı halde emekli olamayan mağdur bir kesim oluşmuştur. İşsiz olanlar sağlık primi ödemek zorunda bırakılmış, çalışmaya devam edenlerin ise çalıştıkları her yıl için emekli maaşlarında kesinti yapılarak mağduriyetleri arttırılmıştır.

Bu kapsamda bir araya gelen EYT grubu olarak sesimizi duyurmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı başta olma üzere her seviyeden siyasetçi ve bürokrat ile görüşmeler yapıp, basında mağduriyetleri dile getirip, meydanlarda demokratik tavrımızı ortaya koyduk. Bizlerin talebi ‘erken emeklilik’ değil aksine engellenmiş emeklilik haklarımızı almaktır.

Gelinen son süreçte dernekleşme kararı alınmış ve mağdur vatandaşlar bir araya gelerek eylem birliğine gidilmiştir. Yine bu süreçte AİHM’e yapılan müracaata olumlu yanıt alınmış ve mağdur vatandaşlar yetki belgelerini vermeye başlamışlardır.

Ancak yaptığımız çalışmalardan gördük ki birçok vatandaşımız mağdur olduklarının farkında bile değiller. Bu sebeple ülke genelinde hem dernekleşme hem bilgilendirme toplantıları yapmaya karar verdik.

27 Aralık Cumartesi günü Sakarya’da AİHM süreci ve genel olarak Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetleri ve yapılabilecekler hakkında toplantı yapacağız. Vatandaşlarımızın bu konuda hassas olup haklarına sahip çıkmak ve bilgi alışverişi için düzenleyeceğimiz toplantıya katılmalarını bekliyoruz.”dediler.

SGC Sakarya Gazeteciler Binası’nda yapılacak olan toplantıya, çok sayıda yerel ve ulusal basın temsilcilerinin katılması bekleniyor.

Sakarya Gazeteciler Cemiyeti’nin Çıracılar  Caddesi sonunda, Mecidiye Camii Karşısındaki   “Basın Merkezi”  Konferans Salonu’nda tüm emekçiler bir araya gelecek.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.