ASTROFES TÜBİTAK 4004 Projesi Sakarya'da

Disiplinlerarası Yaklaşımla Astronomi projesi, Türkiye'nin ileri gelen bilim insanları ve eğitmenleriyle, farklı şehirlerden 48 öğretmeni Sakarya'da buluşturdu.

TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programı kapsamında desteklenen 'Sınıf ve Fen Bilimleri Öğretmenleri İçin Disiplinlerarası Yaklaşımla Astronomi Projesi', astronomi alanında Türkiye'nin ileri gelen bilim insanları ve eğitmenleriyle, farklı şehirlerden 48 öğretmeni Sakarya'da buluşturdu

Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü himayesinde, Sakarya Bilim ve Sanat Merkezi tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programı kapsamında desteklenen Sınıf ve Fen Bilimleri Öğretmenleri İçin Disiplinlerarası Yaklaşımla Astronomi projesi, Türkiye'nin ileri gelen bilim insanları ve eğitmenleriyle, farklı şehirlerden 48 öğretmeni Sakarya'da buluşturdu. Yürütücülüğünü Sakarya BİLSEM'den Zeliyha Çelik'in gerçekleştirdiği proje kapsamında; Prof. Dr. Dursun Koçer, Prof. Dr. Zeki Aslan, Prof. Dr. Zeynel Tunca, Prof. Dr. Serdar Evren, Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Fulya Yelkenci, Uğur İkizler, Mert Koçer, Tahsin Demirciler ve Ümit Fuat Özyar ve Tansu Daylan, katılımcılara astronominin temel konuları hakkında seminerler verirken, programda uygulamalı eğitim için atölye çalışmaları ve güneş, yıldızlar ve gezegenleri görmek için teleskopla gözlem faaliyetleri de yapıldı.

Proje yürütücüsü Zeliyha Çelik, projenin temel Astronomi Bilimi'nin günlük hayattaki ve teknolojideki uygulamalarını içeren zengin atölye çalışmalarıyla öğretmen bilgi ve becerilerinin artırılmasını, öğretmenlerin temel astronomi bilgisini edinmelerini; özel yetenekli bireylerin eğitiminin zenginleştirilmesini amaçladığını belirtti. Vadi 54 tesislerinde gerçekleşen proje kapsamında astronomi eğitimi, gökada ve evren, gökyüzü, dünyanın hareketleri, ayın yapısı ve hareketleri, astronomi ve sanat, teleskop ve teleskop aynası yapım teknikleri, güneş saati uygulamaları, iğne deliği kamerası ile güneş çapının ölçülmesi, takım yıldızlar, burçlar ve astroloji, ışık kirliliği ve ölçümü, öte gezegenler ve dünya dışı yaşam araştırmaları gibi konularda, proje ekibinde yer alan uzman eğitimciler tarafından öğretmenlere kapsamlı bir eğitim verildi. Serdivan Gölpark, Taraklı ve Karagöl Yaylası'na doğa ve kültür gezisi düzenlenirken, Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, ilçeye gelen misafirlere Taraklı'nın tarihi, kültürü ve doğası hakkında bilgi verdi.

6 gün süren ve yoğun bir programla gerçekleşen proje faaliyetlerini Sakarya İl Mili Eğitim Şube Müdürü Mehmet Salih Güvendi, İl MEM AR-GE'den Çağatay Özkan ve Alpaslan Kargın ile Sakarya BİLSEM müdürü Mustafa Akcan yerinde gözlemlediler. Aydın Boğaz, Azer Yurtkulu, Beytullah Önce, Serkan Aydoğdu, Firdevs Karduz ve İbrahim Yıldırım'dan oluşan uzman ve rehber kadrosu da, projenin verimli bir şekilde yürütülmesi için gereken çalışmaları yürüttüler. Katılımcıların ön test-son test uygulamaları, ölçek ve açık uçlu değerlendirme formları ile gelişimlerinin takip edildiği projenin sonunda düzenlenen açık oturumda sürecin genel değerlendirilmesi yapıldı. Arttırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, hologram ve astronomi temalı eTwinning çalışmaları konularında stant çalışmaları da yapılan projenin eğitim süreci, uzmanlara, katılımcılara ve proje ekibine sertifikalarının takdim edilmesinin ardından tamamlanmış oldu.

İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, öğretmenlerimizin bilgi ve becerilerini arttırmaya yönelik projeleri desteklediklerini belirterek, önümüzdeki eğitim öğretim yılında öğretmenlerimizin gelişimlerine katkı sağlayacak projeleri uygulamaya koyacaklarını ifade etti. Durmuş, bir hafta boyunca ilimizde gerçekleşen ulusal boyuttaki projeye emeği geçen tüm eğitimcileri kutladı ve başarılarının devamını diledi.

23 Tem 2018 - 10:13 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.