Antibiyotik'i sadece ihtiyacı olanlar kullanacak

Sağlık Bakanlığı tarafından Akılcı Antibiyotik Kullanımına yönelik ülke genelinde başlatılan çalışmayla gelişi güzel antibiyotik kullanımı sona eriyor. Bakanlığın dağıttığı testler Sakarya’da da kullanılmaya başlandı.

Son yıllarda gereksiz antibiyotik kullanımının bağışıklık sistemini zayıflattığı ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunun fark edilmesiyle birçok ülkede bu doğrultuda önlemler alındı. Sağlık Bakanlığı tarafından hastanelere ve aile hekimlerine 5 dakikada hastanın antibiyotiğe ihtiyacı olup olmadığını tespit eden Beta Testi Kitleri dağıttı. Hekimler, nezle, girip gibi üst solunum yolları hastalıklarında hastada Beta mikrobu olup olmadığını ölçüyor. Hızlı test sonucunda mikroba rastlanmazsa hastaya antibiyotik yazılmıyor.

HASTANELERDE STANTLAR KURULDU

Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından Akıllı Antibiyotik Kullanımıyla ilgili afişler, broşürler ve bilgilendirici görselleri içeren stantlar sağlık tesislerinde, hastaların yoğun olduğu alanlarda kuruldu. Hekimlerin yanı sıra gereksiz antibiyotik kullanımının olumsuz etkileri hakkında vatandaşında bilgilenmesine önem verildiğini dile getiren Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, uygulamanın gereksiz antibiyotik kullanımını azaltacağını dile getirdi.

GEREKSİZ ANTİBİYOTİK YAZILMAYACAK

Gereksiz ve bilinçsiz kullanılan antibiyotiğin zararlarının artık dünyada çok net bilindiğini kaydeden Sağlam “Bakanlığımız hekimlerimize hızlı beta testi kiti dağıttı. Bu testin sonucunda beta çıkarsa antibiyotik kullanmak lazım, çıkmazsa o zaman antibiyotik kullanmaya gerek yok. Hekimlerimizin bilgisayarlarına beta mikrobunun klinik bulgularıyla ilgili yönlendirici bilgiler yüklendi, konuyla ilgili eğitimler alıyorlar. Eczaneye gittiğinizde artık reçetesiz antibiyotik alamıyorsunuz. Bu önlemlerin hepsi gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek için alınıyor. Vatandaşımızın da bilgilenmesi önem taşıyor. Daha önce doktora gittiğinde ‘Neden antibiyotik yazmıyorsunuz?’ diye soran vatandaşımız bilgilendikten sonra ‘Bana niye antibiyotik yazdınız?’ diye soracak.” dedi.

24 Oca 2017 - 16:48 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.