Alzheimer Gününde anlamlı ziyaret

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ydr. Doç. Dr. Ali Güvey, Dünya Alzheimer Günü’nde Sakarya’da yaşayan en yaşlı Alzheimer hastası olan 112 yaşındaki asırlık çınar Hafız Hüseyin Avni Işık Hoca’yı ziyaret etti.

Alzheimer hastalığının geri dönüşünün mümkün olmadığını dile getiren İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ydr. Doç. Dr. Ali Güvey “Tedavi edip düzeltmek mümkün değil ancak bu hastalığı yavaşlatmak elimizde. Bugün istedik ki ilimizdeki en yaşlı Alzheimer hastamızı, Hüseyin amcamızı ziyaret ederek bu durumla ilgili farkındalık oluşturabilelim. Dünya Alzheimer Günü aslında bugünü unutanları hatırlama günü anlamına geliyor. Onlar birçok şeyi unutuyor veya unutmuş şekilde yaşamlarını sürdürüyor.” diye konuştu. Alzheimer hastalığının yaşlanmayla birlikte ortaya çıktığını dile getiren Güvey, 65 yaş sonrası hastalığın görülme riskinin gün geçtikçe artığına dikkat çekti.

Alzheimer hastalığına karı şimdiden dikkat etmek gerektiğini dile getiren Güvey, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin nüfus yaşlanma hızı dikkate alındığında genç nüfusun giderek azaldığını dikkate alırsak 30-40 yıl sonra Alzheimerın önemli bir sağlık sorunu olmaması için şimdiden dikkat etmeliyiz. Yani gençlik yıllarından itibaren bu hastalık hakkında bilgi edinerek önlemlerimizi alıp sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Sosyal aktivitelerde bulunmak, sigara, alkol kullanmamak, sağlıklı beslenmek gibi davranışları hayatımızın merkezine almak, okumak, zihni canlı tutmak gibi birçok önleyici alışkanlığı hayatımıza sokmalıyız. Bunları yapan Alzheimer olmaz demiyoruz ancak insanın kendine iyi bakması, dikkat etmesi, zihnini açık tutması bu hastalığa karşı koruyucu bir durum oluşturabilir. Hüseyin amcamız buna en güzel örnek.”

Ömrü din eğitimleri vererek talebe ve hafız yetiştirmekle geçen Hüseyin Avni Işık’ın yakınları ziyaretten dolayı teşekkür ederken, Işık’ın ilerlemiş yaşına rağmen sürekli Kur’an okuyarak ve sohbetlerde bulunarak zihnini aktif tuttuğunu belirtip, son yıllarda Alzheimıra yakalandığını ifade ettiler.

24 Eyl 2018 - 16:22 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.