Abhazlar Kefkende Sürgünü Anacak

Türkiye genelinde Abhaz Dernekleri Federasyonu’na bağlı dernekler her yıl olduğu gibi bu yıl da 21 Mayıs günü Kafkaslardan Anadolu’ya gelişlerine neden olan Sürgünde yaşanan acıları anmak için hazırlanıyor.

Abhaz Dernekleri Federasyonu bünyesinde oluşturulan bu yıl ki Hazırlık Komisyonu’nda aktif görev alan Sakarya Abhaz Derneği’nin Başkanı Oral Kobaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“21 Mayıslar tüm Kuzey Kafkasya halkları için kaderlerimizi belirleyen, deden toruna anlatıla gelen acı olaylarla dolu oldukça önemli bir tarihtir. Halkımızın yarısı geride akrabalarını, evlerini ve anılarını bırakarak anadoluya göç etmeye zorlanmıştır. Sakarya’da yaşayan biz Abhazlar için Kefken’in anlamı bir başkadır. Sakarya sınırları içerisinde yaşayan Abhazların büyük çoğunluğu Kefken’de karaya çıkanların, açlık ve hastalıklar sonucu yaşamlarını yitirmeyip sağ kalabilenlerin torunlarıdır. Bu yıl Federasyonumuzun aldığı karar doğrultusunda kardeş Adige halkının temsilcileri Kaffed ile birlikte bu organizasyonu gerçekleştirelim istedik. Ancak Kaffed yönetimi bu yıl farklı bir planlama doğrultusunda hareket edecekleri gerekçesiyle bu teklifimize olumsuz yanıt verdi. Elbette özellikle Sakarya’da yaşayan kardeş Adige halkımız 21 Mayıs günü Kefken’de yapacağımız etkinliğe davetlidir ve birlikte olmaktan da ayrıca onur duyarız. Bu yıl Federasyonumuzun kararıyla anavatan Abhazya ile aynı anda ve gününde anma yapıyoruz. Bu nedenle bu yıl ki programımızın içeriği oldukça yoğun geçecek. Abhazya’dan üst düzey Protokol katılımının yanı sıra yaşlılardan oluşan Abaata Korosu ağıtlarla günün anlamına vurgu yapacak. Çeşitli canlandırmalar ve konuşmaların yapılacağı programımız saat 15’te Karaağaç köyünde okunacak mevlit ve ikramla başlayacak. Ünlü ressam Faruk Kutlu’nun resimlerinin sergileneceği Karaağaç köyü programımızın ardından Babalı sahilindeki Kayalıklardan denize çelenk ve karanfiller bırakacağız. Sahile çıkışın canlandırılmasıyla meşaleli yürüyüşün ardından sürgün ateşini hep birlikte yakacağız. Bu yıl ayrıca Abhazya Devlet Başkanı’nın diasporadaki halkımıza mesajını da görüntülü vereceğiz.”

21 Mayısların önemine vurgu yapan Oral Kobaş, etkinliğe katılmak isteyenler için dernek binası önünden ve köylerden ücretsiz otobüsler kaldıracaklarını ve Sakarya’da yaşayan Abhazların dışında kader birliği yaptığımız tüm Sakarya halkının, dostlarının da davetli olduğunu, katılmalarından onur duyacaklarını belirtti.

20 May 2015 - 12:34 - Kültür & Sanat



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NetGaste Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NetGaste hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NetGaste editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NetGaste değil haberi geçen ajanstır.